Altolamprologus calvus 'Cape Kachese'.jpg Altolamprologus compressiceps 'Cape Kachese'.jpg Altolamprologus sp. 'compressiceps shell' Cape Kachese.jpg Asprotilapia leptura 'Cape Kachese'.jpg Chalinochromis brichardi 'Cape Kachese'.jpg
Previous pageNext pageAltolamprologus sp. 'compressiceps shell' Cape Kachese
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Lamprologini/Altolamprologus
Biotop: Manjša velikost jim omogoča, da naseljuje in se razmnožuje v območjih s polžjimi hišicami v bližini skalnega okolja, kjer se večji A. compressiceps ne morejo skriti in razmnoževati.
Običajna odrasla velikost: V jezeru ujeti in opazovani primerki so bili velikosti okrog 6 cm, v akvariju pa zrastejo tudi do 9 cm in več. Samice ostanejo manjše (tudi v akvariju ne zrastejo večje od 6 cm).
Razlika med spoloma: Kakor pri drugih vrstah v rodu Altolamprologus so tudi pri tej vrsti samice opazno manjše od samcev. Tudi plavuti samice so krajše.
Priporočljiva velikost akvarija: 80 L (za uigran par)
Ureditev akvarija: Uigran par lahko imamo v razmeroma majhnem akvariju (cca 80 l). So pa zelo primerni tudi za naselitev v skupinski akvarij v večjem številu in s preostalimi Tanganjiškimi ostrižniki.
V akvariju je potrebno zagotoviti dovolj polžjih hišic, ki jih uporabljajo za razmnoževanje ali pa kot skrivališče.
Hrana: Mesojed. V glavnem se prehranjuje z majhnimi rakci, raznimi nevretenčarji in insekti. Pomalicati znajo sicer tudi kako mladico ampak niso tipični predatorji. Poleg ostale kvalitetne hrane jim v akvariju ponudimo tudi razno zmrznjeno hrano (artemijo, krill,...).
Razmnoževanje: Drst se zgodi na isti način, kot pri normalno velikih A. compressiceps. Samica torej izbere prostor za drst, s tem, da pri tej vrsti to običajno ni jama, ampak je polžja hišica. Hišico izbere tako, da lahko vstopi samo ona, večji samec pa ne. Število jajčec je precej manjše kot pri A. compressiceps (ponavadi nekaj ducatov). Mladice čuva v glavnem samo samica, redkeje pa tudi samec.
Agresivnost: Znotraj vrste znajo biti samci rahlo agresivni, medtem ko do drugih vrst agresije ne izkazujejo.
Komentar: So zelo podobni večjim A. compressiceps, z isto obliko telesa, le da so občutno manjši. Je pa tudi za tole vrsto značilna izredno počasna rast in rabijo nekaj let (3), da dosežejo odraslo velikost.
Mnenja glede tega, ali gre za samostojno vrsto ali pa za pritlikavo varianto normalnih A. compressiceps, kot je to primer pri nekaterih vrstah Telmatochromisov, so deljena. Je pa zanimivo, da te pritlikave variante obstajajo samo pri A. compressiceps, pri A. calvusih pa jih ni.

Altolamprologus sp. 'compressiceps shell' Cape Kachese
Fotografija: © by M. Kwolek-Mirek


Altolamprologus sp. 'compressiceps shell' Cape Kachese
Fotografija: © by M. Kwolek-Mirek


Altolamprologus sp. 'compressiceps shell' Cape Kachese
Fotografija: © by Ad Konings
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.