Altolamprologus compressiceps 'Cape Kachese'.jpg Altolamprologus sp. 'compressiceps shell' Cape Kachese.jpg Asprotilapia leptura 'Cape Kachese'.jpg Chalinochromis brichardi 'Cape Kachese'.jpg Cunningtonia longiventralis 'Cape Kachese'.jpg
Previous pageNext pageAsprotilapia leptura 'Cape Kachese'<br><font color=gray>Xenotilapia leptura 'Cape Kachese'</font>
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Ectodini/Asprotilapia
Biotop: Najdemo jo v skoraj vsakem plitvem skalnem okolju, ki vsebuje velike gmote skal. Zadržujejo se v velikih skupinah.
Običajna odrasla velikost: Zraste do velikosti 10 cm.
Razlika med spoloma: Vizualnih razlik med spoloma ni. Zraste pa samec malenkost večji.
Priporočljiva velikost akvarija: 400 L
Ureditev akvarija: Najboljše je, da jih imamo v skupini od 6 do 10 primerkov. Če jih imamo v premajhnem številu lahko to vodi v povečano agresijo. V taki skupini se bodo izoblikovali pari, ki se bodo potem od skupine ločili. Če želimo imeti več takih parov v akvariju naj bo akvarij dolžine vsaj 150 cm, da bo dovolj prostora za teritorije vseh parov.
Na dnu akvarija naj bo fin pesek, ki naj ga prekriva nekaj večjih kamnov. Kamni naj bodo tudi v ozadju akvarija čim višje.
Hrana: Rastlinojed. Prehranjuje se iz aufwuchsa, ki prekriva kamne. Njena usta so edinstvena med Tanganjiškimi ostrižniki in so zelo podobna tistim iz rodu Labeotropheus iz Malawijskega jezera. Iz aufwuchsa torej trga alge. Ko je na voljo plankton pa se v velikih skupinah prehranjuje tudi z njim v odprtih vodah.
Razmnoževanje: Ustonoša. Je »Biparental mouthbrooder«, torej nosita mladice samica in samec. V jezeru se par loči od skupine in si zagotovi majhen teritorij. Med drstitvijo samica odloži jajčeca, ki jih samec oplodi takrat, ko so le ta še na podlagi. Če je jajčec več, kot jih samica lahko pobere v usta, samec pobere preostanek jajčec. Običajno pa samica pobere vsa jajčeca in jih nekje med 8 in 10 dnem preda samcu. Medtem ko nosita mladice par ostane skupaj in tudi po izpustitvi jih oba še nekaj časa varujeta.
Agresivnost: Miren ostrižnik, znajo pa pari postati agresivni pri branjenju teritorija.
Komentar: Predlogi so bili, da bi se to vrsto vključilo celo med Xenotilapije. Ad Konings se s tem ne strinja, saj je med njimi kar nekaj razlik. Ena večja je tudi ta, da gre za rastlinojedega ostrižnika (vse Xenotilapije pa so mesojede).Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.