0.jpg Altolamprologus calvus 'Cape Kachese'.jpg Altolamprologus compressiceps 'Cape Kachese'.jpg Altolamprologus sp. 'compressiceps shell' Cape Kachese.jpg
Previous pageNext pageAltolamprologus calvus 'Cape Kachese'
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Lamprologini/Altolamprologus
Biotop: Skalno okolje ob obali. Živi na globinah od 1 do 15 m. Ponavadi ista območja naseljujejo tudi A. compressiceps in A. fasciatus.
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo do velikosti 15 cm, medtem ko samice ostanejo precej manjše (do 9 cm).
Razlika med spoloma: Razen opazne razlike v velikosti ni drugih razlik med spoloma.
Priporočljiva velikost akvarija: 200 L
Ureditev akvarija: V akvariju imejmo precej kamnov, ki jih namestimo tako, da bomo ustvarili posamezne jame in ozke prehode.
Za družbo ima rad druge dovolj velike vrste tanganjiških ostrižnikov iz rodu Cyprichromis, Neolamprologus, Julidochromis... Ne jih naseliti skupaj z robustnimi Tropheusi oz. Petrochromisi. Dobro je imeti samo en par ali pa najmanj 7 primerkov v dovolj velikem akvariju. Akvarij naj ima tudi pokrov, ker radi skočijo iz akvarija.
Hrana: Mesojed. Predator, ki se v glavnem hrani z z raznimi nevretenčarji, rakci in mladicami ostrižnikov. V skupinskih akvarijih, kjer je prostor omejen, pa se zna polastiti tudi kakih jajčec in to celo od ustonoš (še preden jih samica uspe pobrati v usta, jih zna ta z hitrim gibom ukrasti). Njegovo telo je izredno ploščato, kar mu omogoča lov tudi v zelo ozkih razpokah skal.
Razmnoževanje: Drsti se na podlagi. Samec tvori s samicami le šibek par in ga v naravi izven sezone parjenja večinoma najdemo samega.
Jamo oz. kak prostor med kamenjen za drst izbere samica in sicer tako, da lahko vstopi le ona, samec pa ne. Samica položi od 50-200 iker v votlino, ki jih samec oplodi kar od zunaj s spušanjem sperme v jamo. Ličinke se izležejo v 3 dneh, splavajo pa v 5-7 dneh, takrat se jih lahko tudi začne hraniti z artemijo. Za jajčeca in kasneje za mladice skbi samica, medtem ko samec čuva prostor pred jamo a pogosto izgine še preden mladice splavajo.
Agresivnost: Je miren ostrižnik, le samci znotraj svoje vrste znajo biti agresivni. Glede na to, da je po naravi predator, pa bo seveda izkoristil vsako priložnost, da pomalica kako mladico.
Komentar: Rastejo zelo počasi, z velikostjo pa samo pridobivajo na lepoti.
Poznamo tri različne variante A. calvusov. In sicer so to:
- Black calvus (naseljuje območje med Kikoti in Cape Kachese)
- Yellow calvus (naseljuje območje Nkamba Bay)
- White calvus (naseljuje območje Cape Chaitika in Nakaku)

Altolamprologus calvus 'Cape Kachese'
Fotografija: © by Tautvydas Pangonis
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.