Neolamprologus mondabu 'Katabe Bay'.jpg Neolamprologus toae 'Katabe Bay'.jpg Ophthalmotilapia sp. 'paranasuta' Katabe Bay.jpg Xenotilapia flavipinnis 'Katabe Bay'.jpg
Previous pageNext pageOphthalmotilapia sp. 'paranasuta' Katabe Bay
Fotografija:

© by Adrian Indermaur

Skupina/Rod: Ectodini/Ophthalmotilapia
Biotop: Naseljuje vmesno okolje jezera Tanganyka med peskom in skalami. Najpogostejša je ta vrsta na globinah med 3 in 5 metri.
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo do velikosti okrog 15 cm. Samice so nekoliko manjše in zrastejo nekje do 12 cm.
Razlika med spoloma: Lepo obarvani so samo samci, samice so sivkaste. Samci imajo tudi precej daljše plavuti (predvsem trebušne).
Priporočljiva velikost akvarija: 400 L oz. vsaj 150 cm dolžine
Ureditev akvarija: O. sp. 'Paranasuta' je vrsta, ki je občutljiva na transport ampak ko se enkrat aklimatizira v akvariju, za kar je pomembno, da so ustrezni pogoji, postane kar trpežna. Najpomembneje je, da jo ne naselimo skupaj z agresivnimi ostrižniki. Sostanovalci naj bodo manjši in manj agresivni, da bo lahko O. sp. 'Paranasuta' postala dominanta v akvariju in bo le tako pokazala svoje najlepše barve.
O. sp. 'Paranasuta' je kar se agresivno tiče podobna vrsti O. nasuta (torej manj agresivna kot npr. vrsta O. ventralis). Ker zraste tudi precej manj od vrste O. nasuta, je tudi akvarij za to vrsto lahko nekoliko manjši kot za vrsto O. nasuta, a vseeno je priporočljivo, da je ta dolžine vsaj 150 cm. Na dnu akvarija naj bo droben pesek iz katerega ta vrsta zgradi gnezdo v obliki vulkana. Poleg precej velikega peščenega območja pa dodajmo v akvarij tudi nekaj kamnov.
Najboljše jih je naseliti v skupini, v kateri pa naj bo več samic kot samcev.
Hrana: Vsejed. Prehranjuje se v glavnem iz aufwuchsa, ki je sestavljen iz nitastih alg, diatomej in raznih v aufwuchsu živečih mikroorganizmov.
Razmnoževanje: Ustonoša. O. nasuta ima lažno ikro na koncu trebušne plavuti in se tudi razmnožeju na podoben način kot ostale Ophthalmotilapie. Za razliko od vrste O. nasuta in tudi ostalih vrst iz rodu Ophthalmotilapia, pa ta vrsta ponavadi gnezda ne zgradi na vrhu kake velike skale ampak kar med skalami oz. kamni. Samec v to svoje gnezdo nato zvabi samico in v središču tega se nato odvije drst. Po drsti je zaradi agresivnosti samca samico dobro odstraniti.
Agresivnost: O. sp. 'Paranasuta' je vrsta, ki je manj agresivna vrsta od ostalih vrst iz rodu Ophthalmotilapia. Agresivnost je podobna kot pri vrsti O. nasuta, ki je prav tako manj agresivna.
Komentar: O. sp. 'Paranasuta' je vrsta, ki jo je šele leta 2014 opisal P. Tawil. Prej se je ta vrsta velikokrat zmotno poimenovala kot O. heterodonta in tudi kot O. ventralis ali celo kot O. ventralis heterodonta. O. sp. 'Paranasuta' najdemo na vzhodni obali od lokacije Kigoma naprej proti severu (vključujoč lokacijo Nyanza-lac). Na lokaciji Kigoma si ta vrsta deli habitat z vrsto O. sp. 'Whitecap'.
Tale vrsta je zelo podobna vrsti O. nasuta, ki pa jo najdemo severno od distribucije vrste O. sp 'Paranasuta' (vključujoč severno obalo Burundija in DR Conga). O. nasuta in O. sp 'Paranasuta' v naravnem habitatu nikoli nista bili najdeni skupaj. O. sp. 'Paranasuta' v primerjavi z vrsto O. nasuta nima tako karakterističnega nosu in je precej manjša (velikost je podobna ostalim vrsta iz rodu Ophthalmotilapia). Ad Koningsu (2015) pa kot glavno razliko med tema vrstam navaja, da imajo samice vrste O. nasuta temne vertikalne proge na boku, medtem ko samice vrste O. sp. 'Paranasuta' teh prog nimajo.

Ophthalmotilapia sp. 'paranasuta' Katabe Bay
Fotografija: © by Adrian Indermaur
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.