Neolamprologus brichardi 'Katabe Bay'.jpg Neolamprologus mondabu 'Katabe Bay'.jpg Neolamprologus toae 'Katabe Bay'.jpg Ophthalmotilapia sp. 'paranasuta' Katabe Bay.jpg Xenotilapia flavipinnis 'Katabe Bay'.jpg
Previous pageNext pageNeolamprologus toae 'Katabe Bay'<br><font color=gray>Paleolamprologus toae 'Katabe Bay'</font>
Fotografija:

© by Adrian Indermaur

Skupina/Rod: Lamprologini/Neolamprologus
Biotop: Naseljujejo vmesno peščeno skalno okolje, kjer najdemo to vrsto pogosto skupaj z vsto N. tretocephalus. Glede hrane pa si v glavnem niso konkurenca, saj se N. toae večinsko prehranjuje z rakci, N. tretocephalus pa z ličinkami komarjev. Poleg tega pa se N. toae prehranjuje ponoči.
Običajna odrasla velikost: Zraste do velikost okrog 10 cm. V akvariju lahko sicer še kak cm več.
Razlika med spoloma: Razen tega, da so samci malenkost večji od samic, se po spolu ne ločijo.
Priporočljiva velikost akvarija: 200 L (za par)
Ureditev akvarija: Tale vrsta je precej redka v akvaristiki. Je pa v primerjavi z ostalimi lamprologini to ena izmed mirnejših vrst med Neolamprologusi, precej manj agresivna, kot npr. vrsta N. tretocephalus, s katero si deli habitat. Značilno za to vrsto je tudi njeno počasno premikanje. V akvariju je kljub temu imeti najboljše samo par teh ostrižnikov, lahko pa jih imamo tudi v skupinskem akvariju z drugimi Tanganyika ostrižniki a je v tem primeru priporočljiv akvarij volumna vsaj 300 L oz. dimenzij nekje 120x50cm. Na dnu akvarija naj bo droben pesek na njem pa nekaj kamnov, tako da ponazorimo vmesno peščeno skalno okolje.
Hrana: Mesojed. Prehranjuje se v glavnem z rakci, čeprav jim teknejo tudi drugi mehkejši nevretenčarji in ličinke komarjev. V glavnem se prehranjuje ponoči pri mračni svetlobi pri čemer so jim v veliko pomoč povečane oči in posebni seznorski sistem na glavi.
Razmnoževanje: Razmnožujejo se v plitvih vodah. Oba starša varujeta mladice nekje 12 tednov, nato pa se ponovno parita. Število jajčec pri tej vrsti je nekje med 150 in 250. Zanimivo pri tej vrsti je, da odloži jajčeca na odprti prostor, kar je drugače značilno za večje lamprologine, ki lažje obranijo jačeca na takem prostoru. Pri čuvanju le teh zaradi tega intenzivno sodelujeta oba starša. Nekje po 4-5 dneh pa ponavadi preneseta jajčeca v kako jamo, kjer so varnejša in jih lažje obranita.
Agresivnost: V primerjavi z vrsto N. tretocephalus, s katero si deli habitat v jezeru, je to precej manj agresivna vrsta.
Komentar: Tale vrsta je prej bila razvršena v rod Paleolamprologus. Senzorski sistem pri tejle vrsti je namreč tako razvit, da sta na podlagi tega Colombe in Allgayer (1985) tole vrsto razvrstila v svoj rod Paleolamprologus. A je bila kasneje (1997) vrsta razvrščena nazaj v rod Neolamprologus, saj je Stiassny ugotovil, da razen tega razvitega senzorskega sistema ni drugih karakteristik, ki bi ločili tole vrsto od ostalih Neolamprologusov.
Vrsta naseljuje skoraj celotni severni del jezera, ni je edino ob obali države Burundi. Na jugu pa jo najdemo do lokacije Cape Tembwe na zahodni obali in do Cape Mpimbwe na vzohni obali.

Neolamprologus toae 'Katabe Bay'
Fotografija: © by Adrian Indermaur


Neolamprologus toae 'Katabe Bay'
Fotografija: © by Stephane le Gall
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.