Neolamprologus brevis 'Katabe Bay'.jpg Neolamprologus brichardi 'Katabe Bay'.jpg Neolamprologus mondabu 'Katabe Bay'.jpg Neolamprologus toae 'Katabe Bay'.jpg Ophthalmotilapia sp. 'paranasuta' Katabe Bay.jpg
Previous pageNext pageNeolamprologus mondabu 'Katabe Bay'
Fotografija:

© by Stephane le Gall

Skupina/Rod: Lamprologini/Neolamprologus
Biotop: Skalno in vmesno okolje.
Običajna odrasla velikost: Zrastejo do velikosti okrog 12 cm.
Razlika med spoloma: Razlike med spoloma ni, le da so samci večji od samic.
Priporočljiva velikost akvarija: 200 L (za formiran par)
Ureditev akvarija: V akvariju naj bodo posamezne večje gmote kamnov, na dnu pa droben pesek.
V primerjavi s podobno a elegantnejšo vrsto N. christyi, je N. mondabu ponavadi veliko mirnejša vrsta, čeprav zelo zavzeto brani svoj teritorij (predvsem kadar čuva jajčeca in mladice). Akvarij naj bo velikosti vsaj 200 L v primeru formiranega para, v primeru skupinskega akvarija pa naj bo ta še večji.
Hrana: Mesojed. V glavnem se prehranjuje z raznimi nevretenčarji, občasno pa tudi z manjšimi polži. Ad Konings (2015) še navaja, da del njihove hrane predstavljajo tudi jajčeca vrste Lamprichthys tanganicanus.
Razmnoževanje: Razmožuje se skozi celo leto. Značilna je visoka stopnja reprodukcije s številom jajčec med 200 in 500. Ad Konings (2015) navaja, da samec te vrste ponavadi živi v haremu z 2 do 5-timi samicami. V akvariju pa ta vrsta ponavadi tvori pare, pri čemer je samec razmeroma toleranten do samice.
Agresivnost: V primerjavi z vrsto N. christyi je to precej mirnejša vrsta, a vseeno zelo zavzeto brani svoj teritorij.
Komentar: Tale vrsta je bila veliko časa smatrana kot sinonim vrste N. modestus. Obe vrsti sta namreč precej podobni, tako po obliki, obarvanosti, obnašanju in okolju, ki ga naseljujeta. Glavna razlika med njima je v obliki repne plavuti, ki je pri N. modestus zaokrožena. Poll (1978) še omenja, da so na repni, podrepni in hrbtni plavuti vrste N. modestus prisotne majhne pikice, ki pa niso nikoli vidne pri vrsti N. mondabu.
Vrsta N. mondabu je tudi zelo podobna vrstama N. christyi in N. sp. 'eseki' od katerih pa se loči po tem, da ima veliko manj izrazito obliko polmeseca repne plavuti z le kratkimi podaljški te plavuti. Včasih je repna plavut skoraj ravna, a vedno špičastna in nikoli okrogla, kot pri še eni podobni vrsti, katero smo omenili že prej (N. modestus), s katero pogosto prihaja do zamenjav.
Distribucija N. mondabu je široka predvsem v severnem delu jezera Tanganyika. V državi Congo najdemo to vrsto od lokacije Uvira pa vse do reke Lunangwa na jugu. Vrsta je prisotna tudi ob obali Burundija na severu jezera. Južno od Burundija pa se distribucija nadaljuje v Tanzaniji do lokacije Karago (južno od reke Malagarasi). Ad Konings med geografsko varianto N. mondabu v svoji zadnji knjigi (2015) uvrša tudi vrsto N. sp. 'eseki', kar pa je rahlo vprašljivo, glede na to, da je med njjužnejšo točko distribucije N. mondabu na vzhodu jezera (Karago) in pa do lokacije, kjer se prvič pojavi vrsta N. sp. 'eseki' (Isonga), cca. 200 km razlike. Zato se tudi sam strinjam z African Diving, da gre v tem primeru N. sp. 'eseki' za drugo vrsto in jo bomo kot tako še naprej obravnavali. N. sp. 'eseki' se da namreč tudi jasno ločiti od N. mondabu po obliki repne plavuti.

Neolamprologus mondabu 'Katabe Bay'
Fotografija: © by Stephane le Gall
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.