Cyprichromis pavo 'Mupapa'.jpg Lamprologus laparogramma 'Mupapa'.jpg
Previous pageLamprologus laparogramma 'Mupapa'
Fotografija:

© by Heinz Büscher

Skupina/Rod: Lamprologini/Lamprologus
Biotop: Naseljujejo izključno le blatna dna jezera Tanganyika. Najdemo jih na globinah od 10 do 50 m. Polžje hišice polža Neothauma so sicer lahko prisotne ampak so ponavadi zasedene s strani drugih polžark.
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo ponavadi do velikosti okrog 5 cm. Samice so manjše in zrastejo do velikosti okrog 3 cm.
Razlika med spoloma: Samci so večji od samic. So ena izmed redkih vrst lamprologinov, pri kateri so samice lepše obarvane od samcev. In sicer so samice rumeno bež barve z oranžnim trebuhom, na hrbtni plavuti pa imajo črno-belo označbo. Samci so podobne bež barve, po celem telesu pa imajo temnejše proge (podobno kot L. signatus). Niso pa te proge tako izrazito vidne, kot pri vrsti L. signatus. Po teh progah pri samcih se ti dve vrsti tudi najbolj ločita od L. kungweensis.
Priporočljiva velikost akvarija: 60 L (za par)
Ureditev akvarija: Na dnu akvarija naj bo droben pesek. Na pesku pa naj bo nekaj polžjih hišic, ki jih bodo ti ostrižniki uporabili za drst. Za drst se lahko uporabijo tudi kake PVC cevi. Tole namreč ni tipična polžarka, ampak se v naravi razmnožuje s kopanjem lukenj v blatno dno, ki jih nato uporabijo ti ostrižniki za drst.
Lamprologus laparogramma in njej podobni vrsti (L. signatus in L. kungweensis) so za akvaristiko zelo zanimive vrste, predvsem zaradi majhne velikosti in zelo zanimivega obnašanja. So odporne ribe, ampak jih zaradi manjše velikosti ne smemo naseliti skupaj z večjimi ostrižniki. Najprimernejše niso tudi agresivnejše polžarke, kor so npr. tiste iz skupine L. ocellatus, saj bodo le te zasedle vse polžje hišice, L. laparogramma pa se bodo pa poskrili po raznih skalah. Zato je priporočljivo, da jih naselimo ali v samostojni akvarij ali pa s kakimi ostrižniki, ki naseljujejo druga področja akvarija (npr. vrste iz rodu Paracyprichromis).
Hrana: Mesojed. Prehranjujejo se v glavnem z zooplanktonom in majhnimi nevretenčarji (copepods). V akvariju jim tekne artemija, bloodwormsi, daphnia...
Razmnoževanje: Razmnožujejo se znotraj lukenj, ki jih izkopajo v blatnem dnu. Te luknje imajo ponavadi vhod v obliki korneta, tunel pa se nato nadaljuje do 12 cm globoko in je premera okrog 1,5 cm. So monogamni ostrižniki, vendar imata samec in samica vsak svojo luknjo. Posamezne luknje so med samo oddaljene v povprečju nekje 50 cm. Če so na voljo in niso zasedene s strani drugih polžark pa lahko za svoj dom uporabijo tudi polžje hišice.
Drst se zgodi znotraj luknje, ki pripada samici. Zanimimo je, da se jajčeca te vrste ne zalepijo na dno, kot pri ostalih vrstah (tudi ne na steno polžje hišice v akvariju). Ko so jajčeca enkrat odložena so ponavadi v kratkem prenešena v luknjo, ki pripada samcu, ki je ponavadi večja in širša. Razvoj od jajčec do prosto plavajočih mladic ponavadi traja le 7 dni, torej precej hitro, sa je za lamprologine, ki se razmnožujejo v jamah, ponavadi ta čas okoli 10 dni. Število mladic je ponavadi nekje do 15.
Agresivnost: Znotraj vrste in pri branjenju teritorija znajo biti samci precej agresivni.
Komentar: Lamprologus signatus, L. kungweensis in L. laparogramma so zelo podobne in tesno povezane vrste, ki se malenkost razlikujejo le v obarvanosti samcev in samic. V preteklosti je bilo celo predlagano (Ad Konings), da bi naj bile vse te tri vrste le ena in ista vrsta. A se tudi Ad Konings v zadnji izdaji svoje knjige strinja, da lahko te vrste vseeno smatramo kot 3 različne vrste (istega mišlenja je tudi CAS), saj so jasno definirani razlike med njimi (predvsem glede obarvanosti).
L. kungweensis naseljuje severni del jezera od lokacije Kungwe Bay v Tanzaniji do lokacije Kalemie v Congu. L. signatus najdemo južno od lokacije Moba v Congu pa vse do lokacije Cape Kapembwa v Zambiji, medtem ko vrsto L. laparogramma najdemo ob jugovzhodni obali Zambije. Vrsto L. laparogramma bi lahko uvrstili nekako vmes med preostali dve, ampak je vseeno malo bližje vrsti L. signatus.

Lamprologus laparogramma 'Mupapa'
Fotografija: © by Heinz Büscher
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.