Cyprichromis pavo 'Mupapa'.jpg Lamprologus laparogramma 'Mupapa'.jpg
Next pageCyprichromis pavo 'Mupapa'
Fotografija:

© by M. Kwolek-Mirek

Skupina/Rod: Cyprichromini/Cyprichromis
Biotop: Odprte vode globokih skalnatih obal. Živi na globinah od 25 do 45 m. Najdemo jih v velikih jatah skupaj z C. leptosoma, C. sp. 'Leptosoma Jumbo' in pa tudi z Paracyprichromis nigripinnis in P. brieni. V teh jatah se C. pavo zadržuje v spodnjem delu.
Običajna odrasla velikost: Samci te vrste zrastejo do velikosti 12 cm. Samice pa so le za malenkost manjše (11 cm).
Priporočljiva velikost akvarija: 350 L
Ureditev akvarija: V akvariju je lahko nekaj kamnov a ne preveč, zagotoviti je namreč potrebno predvsem dovolj odprtega prostora za plavanje. Izbira peska za te ostrižnike ni bistvenega pomena, saj se ne prehranjujejo iz dna akvarija, pesek tudi nima pomena pri njihovi drsti.
Priporočljivo je imeti jato 10 ali več rib. Akvarij pa naj bo tudi malo bolj temačen, saj je to vrsta, ki živi na večjih globinah in ne mara premočne svetlobe.
Hrana: Mesojed. Njihova glavna prehrana v naravi je zooplankton. Občasno pa jim teknejo tudi manjši nevretenčarji (predvsem, če zooplanktona ni na voljo).
Razmnoževanje: Razmnoževanje pri tej vrsti je drugačno kot pri ostalih vrstah iz rodu Cyprichromis. In sicer ta vrsta ne vzdržuje tri-dimenzionalnega prostora v odprtih vodah, kot je značilno za ostale vrste, ampak samec brani teritorij nasproti skale. Drst se začne s tem, da samec zvabi samico izven jate, na to mesto ob vertikalno postavljeni skali. Na tem mestu se nato odvije ples, pri katerem samica sproti pobira oplojena jajčeca. Jajčec je ponavadi med 5 do 12. Samica pa nosi mladice nekje 4 tedne, nakar jih izpusti in takoj tudi zapusti.
Agresivnost: Razmeroma miren ostrižnik, ki ga lahko imamo skupaj z različnimi ostrižniki iz peščenega dna.
Zanimivost: Naseljuje južni del jezera Tanganyika. In sicer jo na zahodni obali najdemo južno od lokacije Kanoni, na vzhodni obali pa južno od lokacije Luagala Point. Takoj južno od te točke na vzhodu in sicer med lokacijama Lubulungu River in Lyamembe jo najdemo skupaj z vrsto, ki naseljuje drugače severni del jezera (to je C. microlepidotus).
Čeprav naseljuje kar veliko območje, pa se pri tej vrsti niso razvile bistveno drugačne geografske variante. Razlikujejo se le C. pavo iz severnejšega dela območja Tanzanije, ki ga naseljuje ta vrsta in sicer ima ta populacija rumenkasto hrbtno plavut, medtem ko je plavut ostalih populacij C. pavo modrikasta.
Tudi samci te vrste so polimorfni ampak za razliko od večine ostalih vrst iz rodu Cyprichromis, je podrepna plavut obarvana modro ali rumeno in ne repna (tole velja za populacijo v Tanzaniji in Zambiji). Samice so bež oz. svetlo rjave barve.
Glavna razlika v primerjavi z ostalimi Cyprichromis-i je, da ima C. pavo na boku več lusk manjše velikosti in jih je zaradi tega posledično več.

Cyprichromis pavo 'Mupapa'
Fotografija: © by M. Kwolek-Mirek


Cyprichromis pavo 'Mupapa'
Fotografija: © by M. Kwolek-Mirek
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.