Paracyprichromis nigripinnis 'Molwe'.jpg Pseudosimochromis curvifrons 'Molwe'.jpg Telmatochromis cf. temporalis 'Molwe'.jpg Tropheus moorii 'Molwe'.jpg Variabilichromis moorii 'Molwe'.jpg
Previous pageNext pageTelmatochromis cf. temporalis 'Molwe'
Fotografija:

© by Benoit Jonas

Skupina/Rod: Lamprologini/Telmatochromis
Biotop: Plitva skalna obrežja.
Običajna odrasla velikost: Zrastejo do velikosti okrog 10 cm. Samice so nekje za 20% manjše. Poznamo pa tudi pritlikavo varianto te vrste, ki živi v polžjih hišicah in zraste okrog 6 cm.
Priporočljiva velikost akvarija: 100 L (za par)
Ureditev akvarija: V akvariju namestimo kar nekaj kamnov, s katerimi ustvarimo posamezne jame, na dnu naj bo droben pesek, na pesku pa nekaj polžjih hišic.
Hrana: Vsejed. Prehranjuje se z zooplanktonom, le odrasli primerki pa tudi z algami in ostalimi mikroorganizmi, ki živijo v aufwuchsu.
Razmnoževanje: Za razmnoževanje uporabljajo jame ali pa polžje hišice. Samica odloži na izbrano mesto (jamo ali v polžjo hišico) jajčeca, ki jih nato oplodi samec. Jajčec je ponavadi okoli 100 do 200. Za mladice skrbita oba starša.
Agresivnost: Je zelo agresiven ostrižnik. Sicer malenkost manj kot T. dhoti, ampak v času drstenja in pri varovanju mladic pa je ravno tako agresiven do vseh vrst v akvariju.
Komentar: Tale vrsta primarno živi v skalnem okolju, poznamo pa tudi pritlikavo varianto te vrste, ki naseljuje okolje s polžjimi hišicami. To drugo vrsto poznamo tudi pod imenom T. sp. 'Temporalis Shell' in je le ena izmed geografskih variant vrste T. temporalis, ki se je na ta način prilagodila na življenje v okolju s polžjimi hišicami in jim to, da ne zrastejo tako veliki, kot njihova skalna varianta omogoča, da se lahko pred predatorji skrijejo v polžje hišice.

Telmatochromis cf. temporalis 'Molwe'
Fotografija: © by Benoit Jonas
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.