Julidochromis cf. regani 'Cape Kachese'.jpg Julidochromis dickfeldi 'Cape Kachese'.jpg Lamprologus sp. 'ornatipinnis zambia' Cape Kachese.jpg Lepidiolamprologus elongatus 'Cape Kachese'.jpg Neolamprologus brichardi 'Cape Kachese'.jpg
Previous pageNext pageLamprologus sp. 'ornatipinnis zambia' Cape Kachese
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Lamprologini/Lamprologus
Biotop: Naseljuje mehka blatna dna s polžjimi hišicami, ki pa so bolj redke. V polžjih hišicah živijo in se razmnožujejo. Podobno kot vrsta L. ocellatus polžje hišice zakopljejo. Je pa zanimivo, da jih zakopljejo tako, da je vhod v polžjo hišico skoraj poravnan s podlago, medtem ko vrsta L. ocellatus zakoplje polžje hišice tako, da je vhod bolj pravokotno na podlago.
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo do največ 6 cm, samice so nekoliko manjše in zrastejo do 4,5 cm.
Priporočljiva velikost akvarija: 80 L
Ureditev akvarija: Na dnu akvarija naj bo droben pesek, na njem pa polžje hišice.
Živijo v haremu, zato je najboljše na enega samca naseliti nekaj samic (3 do 4). V manjšem akvariju jih lahko imamo tudi v parih.
Je razmeroma miren ostrižnik, ki pa zelo zavzeto brani majhen teritorij okrog svoje polžje hišice. Za ta svoj teritorij se je pripravljen spopasti tudi z precej večjimi ostrižniki. Idealni sostanovalci so ostali Tanganjika ostrižniki podobne velikosti, ki pa naseljujejo drugačna področja akvarija kot Lamprologus ornatipinnis.
Hrana: Mesojed. V naravi se prehranjujejo z ličinkami insektov in majhnii rakci (copepods). V akvariju jim ponudimo razno živo in zmrznjeno hrano.
Razmnoževanje: Drst se zgodi znotraj polžje hišice, ki pripada samici, kamor samica odloži jajčeca, samec pa jih zatem oplodi. Število jajčec je ponavadi nekje med 15 in 50. Samica lahko nato ostane znotraj hišice vse dokler mladice ne splavajo. Tudi potem ko splavajo, pa se mladice še nekaj časa zadržujejo v neposredni bližini hišice, kjer jih čuva samica in jih ob nevarnosti spodi nazaj v hišico.
Agresivnost: Znotraj vrste (samci) znajo biti precej agresivni. Do ostalih vrst pa agresijo kažejo le pri branjenju svojih hišic, drugače pa do njih niso agresivni.
Komentar: Lamprologus sp. 'ornatipinnis zambia' je vrsta, ki je prisotna že leta v akvaristiki a v glavnem pod napačnim imenom Lamprologus ornatipinnis.
Obnašanje te vrste je zelo podobno vrsti L. ocellatus. Samec in samica imata vsak svoj teritorij in polžjo hišico.

Lamprologus sp. 'ornatipinnis zambia' Cape Kachese
Fotografija: © by Evert van Ammelrooy


Lamprologus sp. 'ornatipinnis zambia' Cape Kachese
Fotografija: © by Evert van Ammelrooy
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.