Haplotaxodon trifasciatus 'Cape Kachese'.jpg Julidochromis cf. regani 'Cape Kachese'.jpg Julidochromis dickfeldi 'Cape Kachese'.jpg Lamprologus sp. 'ornatipinnis zambia' Cape Kachese.jpg Lepidiolamprologus elongatus 'Cape Kachese'.jpg
Previous pageNext pageJulidochromis dickfeldi 'Cape Kachese'
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Lamprologini/Julidochromis
Biotop: S sedimentom bogato skalno okolje. Živi na globinah od 5 do 20 m.
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo do velikosti 10 cm. Samice so nekoliko manjše (do 7 cm).
Priporočljiva velikost akvarija: 80 L (za par)
Ureditev akvarija: V akvariju je potrebno ponazoriti skalno okolje. Se pravi namestimo čim več kamnov, ki jih zložimo tako, da ustvarimo več skrivališč oz. jam, kamor se lahko poskrijejo šibkejši predstavniki ali pa jih par uporabi kot svoje mesto za drst.
Priporočljivo je, da mladice naselimo v večjem številu in ko se izoblikuje par ostale ločimo (ali pa par ločimo v drstni akvarij). Uigran par lahko imamo v akvariju velikosti 80 L. Za večje število pa rabimo precej večji akvarij, saj so znotraj vrste zelo agresivni. Niso pa prizanesljivi tudi do ostalih Julidochromisov, zato jih ne imejmo skupaj z njimi.
Hrana: Vsejed. V naravi se v glavnem prehranjujejo z raznimi nevretenčarji, pa tudi z majhnimi polžki. V akvariju jim pomudimo cyclopse, vodne bolhe, mysis...
Razmnoževanje: Do drsti prihaja v jami, čim dlje od ostalih rib. Jajčec je ponavadi nekje med 35 do 50. Jajčeca in kasneje mladice čuvata oba starša vse do naslednje drsti, kadar začneta previdno odganjati mladice stran od mesta, ki sta ga samec in samica izbrala za drst. Do drsti prihaja vsakih 4 do 5 tednov.
Agresivnost: So agresivni tako znotraj vrste, kakor tudi do drugih vrst - predvsem pri branjenju svojega teritorija.
Komentar: Pojavljajo se dvomi, če je J. dickfeldi sploh Julidochromis. Prehranjuje se namreč zelo podobno kot Chalinochromis popelini, tudi oblika telesa pa je malenkost drugačna od vseh ostalih Julidochromisov (bolj koničast nos). Tako so nekateri mnenja, da je J. dickfeldi nastal s križanjem Chalinochromisov in Julidochromisov. Za J. dickfeldi je značilen moder sij po telesu in modra obroba na hrbtni in repni plavuti. Tri horizontalne linije pa so precej bolj intenzivne, kot npr. pri J. ornatus. Po velikosti spada nekje na sredino med Julidochromisi (manjši od velikih J. regani J. marlieri in večji od J. transcriptus in J. ornatus).

Julidochromis dickfeldi 'Cape Kachese'
Fotografija: © by isabi.de
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.