0.jpg Callochromis macrops 'Wampembe'.jpg Chalinochromis sp. 'bifrenatus south' Wampembe.jpg Cyathopharynx furcifer 'Wampembe'.jpg
Previous pageNext pageCallochromis macrops 'Wampembe'<br><font color=gray>Callochromis sp. 'Macrops Goldstreak' Wampembe</font>
Fotografija:

© by African Diving Ltd

Skupina/Rod: Ectodini/Callochromis
Biotop: Plitve vode bogate s sedimentom, pogosto v kakih zalivih in ob iztokih rek. Živijo na globinah od 1 do 6 m. Zaradi sedimenta običajno voda v območjih kjer živijo ni tako kristalno čista, kot drugod v jezeru. Ponavadi so v okolju kjer živijo prisotne tudi rastline kot so Vallisneria spiralis, Ceratophyllum demersum in Hydrilla verticillata.
Običajna odrasla velikost: Zrastejo do velikosti 16 cm (samci), samice pa so za kar nekaj cm manjše (do 9 cm).
Priporočljiva velikost akvarija: 300 L
Ureditev akvarija: So precej aktivni in potrebujejo precej prostora za plavanje, zato naj bo akvarij čim večji. Na dnu naj bo droben pesek in nekaj kamnov, ki naj bodo postavljeni tako, da ustvarimo posamezne vizualne pregrade. V akvarij lahko dodamo tudi kake rastline, ki pravtako poskrbijo za zaščito samic.
Znotraj vrste so samci precej agresivni, zato je priporočljivo, da jih naselimo v manjših skupinah, ki jo sestavljajo en samec in vsaj tri samice. Tako skupino z enim samcem lahko imamo v akvariju dolžine nekje 130 cm, moramo pa zagotoviti dovolj skrivališč za samice. V primeru več samcev, je potrebno zagotoviti precej večji akvarij. Do drugih vrst pa niso preveč agresivni, zato so primerni tudi za skupinski akvarij z drugimi Tanganjika ostrižniki, ki so podobne velikosti in naseljujejo različna področja v akvariju.
Hrana: Mesojed. V naravi se hranijo z ličinkami insektov, majhnimi polžki, rakci in ostalimi manjšimi nevretenčarji. V akvariju jim ponudimo razno zmrznjeno hrano (mysis, daphnia, cyclops,...) in kvalitetno ostalo hrano v lističih, granulah...
Razmnoževanje: Ustonoša. Mladice nosi samo samica (torej je materinska ustonoša). Samec naredi gnezdo iz peska v obliki vulkana, ki je ponavadi velik nekje 20-30 cm v višino in premera 35 cm. Pogosta ta gnezda zgradi na kakih večjih kamnih kamor znosi pesek in so tako pogosto gnezda višje, kakor pa je ostalo območje. Posamezna gnezda samcev so oddaljena od 2 do 3 metrov. Na vrh tega gnezda nato samec poizkuša zvabiti samico. Če se samica odzove na vrhu tega gnezda odloži jajčeca in jih takoj pobere v usta. Samec nato s pomočjo lažne ikre "prevara" samico, da le ta poizkuša pobrati tudi to, ob tem pa iztočasno izpusti spermo in oplodi znotraj ust jajčeca, ki jih je že samica pobrala. Število mladic je ponavadi od 25 do 60.
Agresivnost: Eden izmed najbolj agresivnih ostrižnikov, ki živijo nad peščenim dnom, predvsem samci znotraj svoje vrste znajo biti zelo agresivni. Do drugih vrst so razmeroma tolerantni.
Komentar: Razširjeni so po precejšnjem delu jezera Tanganjika, tako so poznane različne geografske variante, ki se razlikujejo tudi po barvi. Nekatere od bolj znanih variant so: Callochromis macrops 'Ndole Bay' (Red Macrops), Callochromis macrops 'Moliro', Callochromis macrops 'Kasanga'...

Callochromis macrops 'Wampembe'
Fotografija: © by African Diving Ltd
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.