Neolamprologus sp. 'eseki' Mwaka, Korongwe Bay.jpg Neolamprologus sp. 'modestus mpimbwe' Mwaka.jpg Ophthalmotilapia sp. 'whitecap' Mwaka.jpg Telmatochromis cf. temporalis 'Korongwe Bay, Mwaka'.jpg Tropheus sp. 'mpimbwe' Mwaka (Korongwe Bay).jpg
Previous pageNext pageOphthalmotilapia sp. 'whitecap' Mwaka<br><font color=gray>Ophthalmotilapia ventralis 'Mwaka'</font>
Fotografija:

© by African Diving Ltd

Skupina/Rod: Ectodini/Ophthalmotilapia
Biotop: Naseljuje zgornji del skalnega okolja. Najštevilčnejše so med 3 in 5 metri globine.
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo do velikosti okrog 15 cm. Samice so nekoliko manjše in zrastejo nekje do 12 cm.
Razlika med spoloma: Lepo obarvani so samo samci, samice ostanejo sivkaste. Samci imajo tudi precej daljše plavuti (predvsem trebušne).
Priporočljiva velikost akvarija: 400 L v primeru več samcev, drugače pa lahko nekoliko manj (cca 300 L)
Ureditev akvarija: O. sp. 'whitecap' je vrsta, ki je občutljiva na transport ampak ko se enkrat aklimatizira v akvariju, za kar je pomembno, da so ustrezni pogoji, postane kar trpežna. Najpomembneje je, da jo ne naselimo skupaj z agresivnimi ostrižniki. Sostanovalci naj bodo manjši in manj agresivni, da bo lahko O. sp. 'whitecap' postala dominanta v akvariju in bo le tako pokazala svoje najlepše barve. Zaradi možnosti hibridizacije je ne naselimo skupaj z drugimi vrstami iz rodu Ophthalmotilapia. Da se O. sp. 'whitecap' pokaže v pravih lepi barvah lahko v akvariju traja precej časa (tudi pri divjih ribah). K lepi obarvanosti pripomore, če naselimo skupaj v akvarij več samcev in samic, saj bo tako eden izmed samcev prej postal dominanten in pripravljen na drst. Na enega samca je priporočljivo naseliti nekaj samic.
Priporočljiv je precej velik akvarij (v primeru več samcev vsaj 400L). Na dnu akvarija naj bo droben pesek iz katerega ta vrsta zgradi gnezdo v obliki vulkana. Ker je to vrsta iz skalnega okolja pa seveda tudi kamnov ne sme manjkati. Priporočljiv je tudi kak večji kamen z ravno površino, saj v naravi ponavadi na takem, samec zgradi svojo gnezdo za drst.
Hrana: Rastlinojed. Primarno je ta vrsta rastlinojed in se prehranjuje v glavnem iz aufwuchsa z raznimi algmami, pri tem pa lahko zaužije tudi kakšne v aufwuchsu živeče mikroorganizme. Samice in neteritorialni samci pa se prehranjujejo tudi s planktonom, ko je ta na voljo.
Razmnoževanje: Ustonoša. O. sp. 'whitecap' ima lažno ikro na koncu trebušne plavuti in se tudi razmnožeju na podoben način kot ostale Ophthalmotilapie. Samec zgradi gnezdo v obliki vulkana s premerom 10 do 12 cm na vrhu kake skale. V svoje gnezdo nato zvabi samico in v središču tega se nato odvije drst. Števlo jajčec je ponavadi nekje med 10 in 16. Po drsti je zaradi agresivnosti samca samico dobro odstraniti.
Agresivnost: Znotraj vrste znajo biti precej agresivni, zato naj bo v primeru več samcev akvarij nekoliko večji. Dominanten samec bo pred vsemi vrstami zavzeto branil svoj teritorij (gnezdo napravljeno iz peska).
Komentar: O. sp. 'whitecap' smatrajo pri African diving Ltd za svojo vrsto, medtem ko Ad Konings prišteva vse variante O. sp. 'whitecap' med vrsto O. ventralis.O. sp. 'whitecap' je vrsta, ki je kakor pri African Diving Ltd pravijo, nekako vmes med vrstama O. ventralis in O. heterodonta. Razlike med njimi pa so minimalne. O. heterodonta naj bi imela nižje telo (34% višine glede na dolžino), O. ventralis pa višjo (36% višine glede na dolžino). O sp. 'whitecap' pa je vmes z 35% višine telesa glede na dolžino. Manjše razlike naj bi bile tudi v zobovju in ustih. Glede obarvanosti je za O. heterodonta značilno modro sivo telo z metalnim odsevom, vrh glave pa je črnkast. Ad Konings O. heterodonta opiše kot svetlo modro z črnim trikotnim vzorcem na spodnjem delu telesa. O. sp. 'whitecap' je po drugi strani zelo redko svetlo modra (če sploh kdaj) in nima trikotnega črnega vzorca. Namesto tega je O. sp. 'whitecap' črnkasta in velikokrat z belim vzorcem na vrhu telesa, ali na vrhu glave.
Ob Tanzanijski obali najdemo O. sp. 'whitecap' severno od lokacije Chisanze Point, pa vse do lokacije Kigoma na severu Tanzanijske obale, kjer najdemo to vrsto skupaj z vrsto O. sp 'Paranasuta'. O. ventralis najdemo v Tanzaniji južno od Kitango Rocks (Kala Bay). Kala Bay pa je tudi edino mesto, kjer najdemo skupaj vrsti O. ventralis in O. boops. Med Chisanze Point in Kitango Rocks pa ni ne O. sp. “Whitecap” in ne O. ventralis, najdemo pa na tem območju vrsto O. boops. O. sp. 'whitecap' najdemo tudi ob obali Conga in sicer severno od lokacije Longola, ki je 10 km severno od lokacije Masanza in 6 km južneje od lokacije Mwerazi. Masanza, ki je 10 km južneje od lokacije Longola, je tudi najsevernejša lokacija, kjer najdemo tipično obarvano vrsto O. ventralis. Od lokacije Longola proti severu pa najdemo torej vrsto O. sp. 'whitecap', ki pa bi po besedah African Diving Ltd, lahko imela tudi hibridno preteklost med vrstama O. sp. 'whitecap' in O. heterodonta. Sploh varianta na lokaciji Longola ni tipično obarva za vrsto O. sp. 'whitecap', saj ima plavuti in tudi dele telesa rumeno in oranžno obarvane. Naprej proti severu, kjer najdemo to vrsto vsaj do lokacije 'Cape Tembwe' (točna meja distribucije ni znana), pa postane O. sp. 'whitecap' vse bolj tipičnih barv.
Posamezne variante O. sp. 'whitecap' se malenkost razlikujejo (glej mapo). Eno tako mejo predstavlja tudi območje arhipelaga Kipili. In sicer je na 5 severnih otokih Kipili arhipelaga (Kamamba Island, Kasisi Island, Kerenge Island, Mwila Island in Nkondwe Island) ta vrsta zelo temno rjava, skoraj črna, medtem ko je na treh južnih otokih (Lupita Island, Mvuna Island, and Ulwile Island) temno modra z oranžnimi plavutmi. Ostale variante te vrste, pa so lepo prikazane na spodnji mapi.

Ophthalmotilapia sp. 'whitecap' Mwaka
Fotografija: © by African Diving Ltd
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.