Neolamprologus savoryi 'Molwe'.jpg Neolamprologus sp. 'cygnus' Molwe.jpg Neolamprologus tetracanthus 'Molwe'.jpg Ophthalmotilapia ventralis 'Molwe'.jpg Paracyprichromis nigripinnis 'Molwe'.jpg
Previous pageNext pageNeolamprologus tetracanthus 'Molwe'<br><font color=gray>Neolamprologus brevianalis 'Molwe'</font>
Fotografija:

© by Benoit Jonas

Skupina/Rod: Lamprologini/Neolamprologus
Biotop: Naseljujejo vmesno okolje med peščenim in skalnim okolje, kjer so pogosti v plitvih vodah na peščenem oz. blatnem dnu. Najdemo jih na globinah tudi manj kot 10 m, lahko pa vse do 60 m.
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo do velikosti okrog 19 cm (v akvariju lahko tudi do 25). Samice so nekje za 20% manjše. Zanimivo je, da so populacije v Zambiji precej manjše (zrastejo le do nekje 14 cm), kot tiste okrog arhipelaga Kipili v Tanzaniji, kjer najdemo največje primerke iz te vrste.
Razlika med spoloma: Samci so večji od samic, drugače se pa po videzu od njh ne ločijo.
Priporočljiva velikost akvarija: 500 L (v primeru skupinskega akvarja pa je priporočljiva dolžina akvarija 200 cm)
Ureditev akvarija: Zaradi svoje velikosti ter precejšnje agresivnosti včasu drstenja in s tem tudi potrebe po večjem akvariju so v akvaristiki razmeroma redki.
Na dnu akvarija naj bo pesek na njem pa nekaj večjih kamnov, ki pa jih položimo direktno na dno akvarija, saj ti ostrižniki radi izkopavajo pesek, pa da se nam le ti ne bi prevrnili in zlomili steklo.
V primeru dovolj velikega akvarija (priporočljiva dolžina vsaj 200 cm) jih lahko naselimo skupaj z drugimi dovolj velikimi Tanganyiškimi ostrižniki. Manjših ostrižnikov (nekje pod 10 cm) pa ne naselimo z njimi, saj bodo ti postali njihova hrana. Priporočljiva je naselitev v paru ali pa samca z nekaj samicami.
Hrana: Mesojed. Gre za predatorja (piscivore), ki se hrani z manjšimi ribami in pa tudi z raznimi nevretenčarji, rakci in polži.
Razmnoževanje: V jezeru ponavadi živijo v haremu, kjer pa je nevarnost s strani drugih predatorjev večja, pa lahko tudi v parih. Svoj teritorij vzdržujejo tako samci, kakor samice. Drst se zgodi na teritoriju samice, kjer le ta pripravi gnezdo v bližini kamnov, kjer izkoplje pesek izpod kamnov. Jajčeca so številna in pogosto odložena na tako mesto, da so vidna tudi od zunaj (v nasprotju z manjšimi vrstami, ki skrijejo jajčeca). Jajčec je ponavadi nekje med 100 in 200. Ko mladice enkrat splavajo jih ponavadi varuje samo samica, v primeru večje nevarosti s strani drugih ostrižnikov pa lahko tudi oba izmed staršev.
Agresivnost: Znotraj vrste znajo biti precej agresivni. Prav tako pa postanejo precej agresivni do drugih vrst pri varovanju mladic.
Komentar: Vrsta N. brevianalis, N. marginatus in N. tetracanthus so zelo podobne vrste in jih nekateri avtorji obravnavajo kot eno in isto vrsto z različnimi geografskimi variantami. Tudi po CAS (Catalog of Fishes) sta vsaj zaenkrat N. brevianalis in N. marginatus mlajša sinonima vrste N. tetracanthus. Nekateri drugi avtorji (med drugim tudi African Diving) pa so prepričani, da bi se tri vrste morale biti veljavne. N. brevianalis najdemo v južnem delu jezera in sicer ob Tanzanijski obali južno od lokacije Isonga in pa nato vse do meje z Zambijo (Kalambo River) in še v dobršnem delu južne Zambije (točna meja tukaj ni poznana). N. tetracanthus naseljuje severni del jezera in sicer v Tanzaniji nekje od NP Mahale severneje, v DR Congo pa vsaj od lokacije Kalemie severno. Tretja vrsta N. marginatus naseljuje južni del DR Congo in pa verjetno še severni del Zambije. Vrsta N. marginatus je bla opisana na podlagi primerko iz lokacije Zongwe in Livua, kje pa je točna meje med vrsto N. marginatus in N. brevianalis ter med N. marginatus in N. tetracanthus pa vsaj nam ni poznano. Morfološke razlike med temi vrstami so minimalne, so pa razlike v obarvanosti. Najbolj očitno se N. brevianalis loči od ostalih dveh po rumeni ustnici, N. tetracanthus pa po rdečem robu hrbtne plavuti, so pa še ostale razlike. Več o teh vrstah in o razlikah pa si lahko preberete na FB strani African Diving Ltd:
Neolamprologus brevianalis, the southeastern counterpart of N. tetracanthu

Neolamprologus tetracanthus 'Molwe'
Fotografija: © by Benoit Jonas


Neolamprologus tetracanthus 'Molwe'
Fotografija: © by Benoit Jonas


Neolamprologus tetracanthus 'Molwe'
Fotografija: © by Benoit Jonas
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.