Neolamprologus pulcher 'Molwe'.jpg Neolamprologus savoryi 'Molwe'.jpg Neolamprologus sp. 'cygnus' Molwe.jpg Neolamprologus tetracanthus 'Molwe'.jpg Ophthalmotilapia ventralis 'Molwe'.jpg
Previous pageNext pageNeolamprologus sp. 'cygnus' Molwe<br><font color=gray>Neolamprologus sp. 'cygnus yellow pectoral' Molwe</font>
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Lamprologini/Neolamprologus
Biotop: Za razliko od vrste N. falcicula naseljuje N. sp. 'Cygnus' ponavadi čisto skalno okolje (N. falcicula vmesno okolje med peskom in kamni). N. sp. 'Cygnus' pogosto najdemo tudi v precej plitvih vodah (na globinah okrog 5 m), medtem ko druge 'walteri' tipe Princes ponavadi malo globje. N. sp. 'Cygnus' tak naseljuje precej plitve vode, najdemo pa jo vse do globin 30 m.
Običajna odrasla velikost: Zrastejo do velikosti okrog 9 cm.
Razlika med spoloma: Samci in samice so na izgled zelo podobni, so pa samci malenkost večji.
Priporočljiva velikost akvarija: 120 L (za par)
Ureditev akvarija: V akvariju naj bo precej kamnov, s pomočjo katerih oblikujmo čim več prehodov in jam. Ker so to ostrižniki, ki živijo v čistem skalnem okolju, pesek za to vrsto ni bistvenega pomena in dajmo rajši poudarek na kamne.
Naselimo jih v paru ali pa na enega samca dve samici. Akvarija z mladicami ne zapolnijo tako hitro, kot kolonialni ostrižniki iz Brichardi kompleksa, saj je stopnja reprodukcije pri tej vrsti zelo nizka. V primeru večjega akvarija jih lahko imamo tudi v skupinskem akvariju, kjer bodo zelo zavzeto branili svoj razmeroma majhen teritorij.
Hrana: Mesojed. Prehranjujejo se z raznimi nevretenčarji, ki jih najdejo v podlagi ali v vodnem stolpcu (plankton). V akvariju jim ponudimo razno živo in zmrznjeno hrano.
Razmnoževanje: Vrsta N. sp. 'Cygnus' živi podobno kot vrsta N. falcicula in N. savoryi v parih. N. sp. 'Cygnus' se razmožuje in zadržuje ponavadi med kakimi razpokami skal oz. v jamah. Za vse te omenjene vrste je značilno izredno malo število mladic (nekje od 1 do 5). Za razliko od preostalih Princes, ki se združujejo nekatere v ogromne skupine oz. kolonije (N. brichardi, N. pulcher,...), nekatere v manjše skupine (npr. N. walteri), se te tri vrste ne združujejo v skupine, torej ne živijo v kolonijah.
Agresivnost: Znotraj vrste znajo biti agresivni, do drugih vrst pa predvsem pri branjenju svojega teritorija.
Komentar: Do nedavnega so bile vse vrste "walteri" tipa združene pod enotno vrsto N. falcicula. Kasneje je bila opisana vrsta N. walteri, ki se razlikuje od opisa vrste N. falcicula po morfolških značilnostih, obarvanosti in geografski distribuciji. Glede na delo, ki sta ga opravila Verburg & Bills (2007) imamo sedaj 3 oz. 4 podobne vrste, ki pa se med seboj vseeno razlikujejo. To so vrste N. falcicula, N. walteri in N. sp. 'Cygnus' (Ad Konings tole vrsto imenuje N. sp. 'falcicula cygnus') in pa še četrto vrsto N. chitamwebwai, ki pa naj bi bila le ekološka različica vrste N. walteri, ki se je prilagodila na življenje v drugačnem habitatu.
Za vrsto N. sp. 'Cygnus' in njej podobne vrste (N. walteri, N. chitamwebwai in N. falcicula) je značilen črni rob na koncu hrbte in na repni plavuti. A pri vrsti N. sp. 'Cygnus' se ta črni rob pojavi komaj s starostjo. Za večino populacij te vrste je namreč pri mladih ostrižnikih značilen dvobarvni rob hrbtne plavuti, sprednji del je moder, zadnji del pa rumen. A ta obarvanost robu s starostjo izgine in postane črn. Značilno in zanimivo so obarvane tudi mladice te vrste in sicer so modro in rumeno obarvane, obarvanost pa se nekoliko razlikuje med posameznimi populacijami. Obarvanost med populacijami te vrste, pa se nekoliko razlikuje tudi pri odraslih ostrižnikih. Nekatere populacije so tako bolj rumenkasto obarvane druge bolj oranžno. Za populacije južno on Msamba pa je značilna tudi rumena pega za škrgami, ki je prisotna tudi pri odraslih ostrižnikih te vrste.
Vrsta N. sp. ‘Cygnus’ rahlo spominja tudi na vrsti N. furcifer in N. timidus, sploh v jezeru v senčnih in skritih kotičkih. Pa tudi na vrsto N. christyi, sploh mlajši in na polodrasli posamezniki, saj imajo skoraj identično obliko telesa. Obe vrsti najdemo pogosto tudi eno ob drugi v bližini skal.
Medtem, ko podobno vrsto N. falcicula najdemo le na skrajnem severnem delu jezera ob obali Burundija na razmeroma majhnem področju okrog mesta Magara, pa vrsta N. sp. 'Cygnus' naseljuje precej večje območje v južnem delu jezera ob Tanzanijski obali. Vrsto N. sp. 'Cygnus' tako najdemo vse od rta Cape Mpmbwe pa do Polombwe Bay (oz. lokacije Muzi).
Od Princes si vrsta N. sp. 'Cygnus' v jezeru deli habitat z vrstami N. savoryi, N. brichardi in N. pulcher.
Več o tej vrsti in o razlikah te vrste z zgoraj omenjenimi podobnimi vrstami pa si lahko preberete tudi na facebook strani African Diving Ltd:
1. del
2. del
3. delPlease note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.