Aulonocranus dewindti 'Miyako Point'.jpg Cyphotilapia frontosa 'Miyako Point'.jpg Cyprichromis leptosoma 'Miyako Point'.jpg Julidochromis cf. regani 'Miyako Point'.jpg Lepidiolamprologus sp. 'hecqui mahale' Miyako Point.jpg
Previous pageNext pageCyprichromis leptosoma 'Miyako Point'
Fotografija:

© by Mattia Matarrese

Skupina/Rod: Cyprichromini/Cyprichromis
Biotop: Odprte vode globokih skalnatih obal. Živi na globinah od 5 do 30 m. Najdemo jih v velikih jatah skupaj z C. microlepidotus, C. sp. 'leptosoma jumbo' in tudi z Paracyprichromis nigripinnis in P. brieni. Te jate lahko štejejo tudi nekaj tisoč posameznikov.
Običajna odrasla velikost: Samci te vrste redko presežejo 9 cm, samice so pa še za kak cm manjše. Je najmanjša vrsta v rodu Cyprichromis.
Priporočljiva velikost akvarija: 300 L
Ureditev akvarija: V akvariju naj bo nekaj kamnov a ne preveč. Zagotoviti je namreč potrebno predvsem dovolj odprtega prostora za plavanje. Zato je priporočljivo, da je kljub manjši velikosti teh ostrižnikov, akvarij dolžine vsaj 130 cm oz. volumna nekje 300 L. Izbira peska za te ostrižnike ni bistvenega pomena, saj se ne prehranjujejo iz dna akvarija, pesek tudi nima pomena pri njihovi drsti.
Glede nato, da so to jatne ribe in se tudi v jezeru nahajajo v ogromnih jatah, imejmo tudi v akvariju vsaj 12 ali več teh ostiržnikov. Ne smemo jih imeti skupaj z večjimi ribojedimi ostrižniki, kot je npr. Cyphotilapia frontosa. Idealni sostanovalci so predvsem vrste iz rodov Paracyprichromis, Ectodus, Xenotilapia...
Akvarij mora imeti pokrov, saj rade skačejo iz akvarija.
Hrana: Mesojed. Njihova glavna prehrana v naravi je zooplankton (ko tega ni na voljo pa se hranijo tudi z manjšimi nevretenčarji in tudi z modro-zelenimi algami). Zooplankton love s svojimi malce nenavadnim usti, ki se raztegnejo. Treba je vedeti, da so Cyprichromisi izvrstni plavalci in samo tako raztegnejena usta, ki morda malce spominjajo na sesalec, pripomorejo, da ulove čim več zooplanktona. To je zanimivo gledati tudi v akvariju. V akvariju sprejmejo praktično vsako hrano, a boljša je živa hrana (rakci, alge) zaradi lepše obarvanosti.
Razmnoževanje: Spada med ustonoše. Samec med drstjo vzdržuje tri-dimenzionalen teritorij v odprti vodi in vabi k drsti vse mimo plavajoče samice. Če se samica odzove na snubljenje, samec ukrivi telo in začne tresti trebušne plavuti. Ko samica hlasta za plavutmi, samec sprošča spermije v bližino njenih ust; samica izlega posamične ikre in jih takoj zatem vzame v svoja usta. Ikre so velike okoli 3,5 mm, rumene barve in maloštevilne (6 - 14). Ko je drst končana, se samica pridruži ostalim samicam skupine, ki prav tako nosijo jajčeca oz. mladice. Razvoj iker v ustih samice do splavanja mladičev traja nekje 3 do 4 tedne. Po tem času vse samice, ki nosijo simultano spustijo mladice. Mladice se ponavadi zadržujejo v zelo velikih skupinah v zgornjem delu jezera, ni pa tudi redko, da se pridružijo mladicam predatorja Lepidiolamprologus profundicola, ki tolerira mladice in jih sprejme ter varujejo kot svoje.
Agresivnost: Razmeroma miren ostrižnik. Samci branijo tri-dimenzionalen prostor v odprtih vodah, pri čemer sicer lahko pride do kakšnih bojev med njimi.
Komentar: Je namanjša vrsta v rodu Cyprichromis. Naseljuje dejansko vsako skalnato obalo med Kasakawale na jugu v Zambiji in Magambo v Tanzaniji (torej jo najdemo samo na vzhodni obali jezera Tanganyika).
Značilna za C. leptosamo je bleščeče modra označba na vrhu glave. V primerjavi z C. sp. 'leptosoma jumbo' pa zraste precej manjša, redko preseže 9 cm.
Poznamo štiri različne geografske variante vrste C. leptosoma in vsaka izmed teh ima samce z rumeno repno plavutjo in samce z modro repno plavutjo. Samci te vrste so torej polimorfni (samci iste populacije so različno obarvani). Te štiri variante so naslednje:
* Karilani; Naseljuje območje severno od Kasoje, okrog otoka Karilani in Bulu Point. Podobna je varianti Malasa, vendar samci z rumeno repno plavutjo nimajo rumene pege na koncu hrbtne plavuti. Samci z modro repno plavutjo pa imajo črno pego na koncu repne plavuti in oranžno-rumeno obarvano telo.
* Ikola; Naseljuje skalnate obale med lokacijama Ikola in Miyako. Za samce z rumeno repno plavutjo je značilna rumena podrepna plavut, ki je včasih lahko zelo svetla.
* Malasa; Naseljujeje območje od Samazi (severno od Kasanga) pa vse do Cape Mpimbwe. Naseljujeje torej največje območje med C. leptosomami. Ta varianta ima modro obarvano hrbtno plavut pri samcih z rumeno repno plavutjo in rumeno pego na koncu repne plavuti. Samci z modro repno plavutjo pa imajo to pego črno, ki pa ni nujno vedno vidna.
* Mpulungu; Naseljuje območje med Kasakalawe in naprej proti severu ob vzhodni obali do lokacije Kasanga. Pri samcih z modro repno plavutjo je značilna svetlo modra hrbtna plavut z drobnimi črnimi pikacami, medtem ko pa imajo samci z rumeno replno plavutjo črno črto na spodnjem delu hrbtne plavuti.

Kje se nahajajo posamezne variante vrste C. leptosoma je lepo prikazano tudi na spodnjih mapah.

Cyprichromis leptosoma 'Miyako Point'
Fotografija: © by Mattia Matarrese
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.