Cyphotilapia gibberosa 'Lusekese'.jpg Gnathochromis permaxillaris 'Lusekese'.jpg Neolamprologus brichardi 'Lusekese Bay'.jpg Petrochromis sp. 'red mpimbwe' Lusekese.jpg
Previous pageNext pageGnathochromis permaxillaris 'Lusekese'
Fotografija:

© by Tautvydas Pangonis

Skupina/Rod: Limnochromini/Gnathochromis
Biotop: Globoke vode. Živi na globinah od 30 do 100 m.
Običajna odrasla velikost: 20 cm / 18 cm
Priporočljiva velikost akvarija: 500 L
Ureditev akvarija: Na dnu akvarija naj bo pesek, ki je lahko malo večje granulacije. V ozadju pa namestimo nekaj kamnov tako, da ustvarimo posamezne prehode in jame.
Spada med miroljubnejše ribe, zato jih ni primerno naseliti skupaj s kakimi agresivnejšimi ostrižniki. Primerni sostanovalci so npr. Cyphotilapie.
Hrana: Mesojed. V naravi se v glavnem prehranjuje z zooplanktnom. V akvariju jim občasno ponudimo tudi zmrznjeno hrano. Predvsem je zanimiv njihov način prehranjevanja, saj usta delujejo kot nekakšen sesalec (vidno tudi na spodnjem video posnetku).
Razmnoževanje: Ustonoša. Mladice nosita tako samica kot samec, ampak na malo drugačen način kot nekatere ostale vrste, kjer najprej nosi mladice samica in jih nato preda samcu. Pri tej vrsti si namreč samica in samec izmenjujeta mladice na vsakih 2 do 3 dni. Prednost tega je seveda, da noben izmed njiju ne strada dlje časa. Približno po dveh tednih mladice izpustita. Tudi ko jih izpustita, pa še najprej budno čuvata mladice in jih v primeru nevarnosti pobereta nazaj v usta.
Agresivnost: Razmeroma miren ostrižnik, ki sicer brani svoj teritorij, ampak ne na preveč agresiven način.
Komentar: /

Gnathochromis permaxillaris 'Lusekese'
Fotografija: © by Tautvydas Pangonis
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.