Julidochromis cf. marlieri 'Kitango Rocks'.jpg Neolamprologus brichardi 'Kitango Rocks'.jpg Ophthalmotilapia ventralis 'Kitango Rocks'.jpg Tropheus moorii 'Kitango Rocks'.jpg
Previous pageNext pageOphthalmotilapia cf. ventralis 'Kitango Rocks'<br><font color=gray>Ophthalmotilapia sp. 'Ventralis Yellow Tanzania' Kitango Rocks</font>
Fotografija:

© by African Diving Ltd

Skupina/Rod: Ectodini/Ophthalmotilapia
Biotop: Naseljuje zgornji del skalnega okolja. Najštevilčnejše so med 3 in 5 metri globine.
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo do velikosti okrog 15 cm. Samice so nekoliko manjše in zrastejo nekje do 12 cm.
Razlika med spoloma: Lepo obarvani so samo samci, samice ostanejo sivkaste. Samci imajo tudi precej daljše plavuti (predvsem trebušne).
Priporočljiva velikost akvarija: 400 L v primeru več samcev, drugače pa lahko nekoliko manj (cca 300 L)
Ureditev akvarija: O. ventralis je vrsta, ki je občutljiva na transport ampak ko se enkrat aklimatizira v akvariju, za kar je pomembno, da so ustrezni pogoji, postane kar trpežna. Najpomembneje je, da jo ne naselimo skupaj z agresivnimi ostrižniki. Sostanovalci naj bodo manjši in manj agresivni, da bo lahko O. ventralis postala dominanta v akvariju in bo le tako pokazala svoje najlepše barve. Zaradi možnosti hibridizacije je ne naselimo skupaj z drugimi vrstami iz rodu Ophthalmotilapia. Da se O. ventralis pokaže v pravih lepi barvah lahko v akvariju traja precej časa (tudi pri divjih ribah). K lepi obarvanosti pripomore, če naselimo skupaj v akvarij več samcev in samic, saj bo tako eden izmed samcev prej postal dominanten in pripravljen na drst. Na enega samca je priporočljivo naseliti nekaj samic.
Priporočljiv je precej velik akvarij (v primeru več samcev vsaj 400L). Na dnu akvarija naj bo droben pesek iz katerega ta vrsta zgradi gnezdo v obliki vulkana. Ker je to vrsta iz skalnega okolja pa seveda tudi kamnov ne sme manjkati. Priporočljiv je tudi kak večji kamen z ravno površino, saj v naravi ponavadi na takem, samec zgradi svojo gnezdo za drst.
Hrana: Rastlinojed. Primarno je ta vrsta rastlinojed in se prehranjuje v glavnem iz aufwuchsa z raznimi algmami, pri tem pa lahko zaužije tudi kakšne v aufwuchsu živeče mikroorganizme. Samice in neteritorialni samci pa se prehranjujejo tudi s planktonom, ko je ta na voljo.
Razmnoževanje: Ustonoša. O. ventralis ima lažno ikro na koncu trebušne plavuti in se tudi razmnožeju na podoben način kot ostale Ophthalmotilapie. Samec zgradi gnezdo v obliki vulkana s premerom 10 do 12 cm na vrhu kake skale. V svoje gnezdo nato zvabi samico in v središču tega se nato odvije drst. Števlo jajčec je ponavadi nekje med 10 in 16. Po drsti je zaradi agresivnosti samca samico dobro odstraniti.
Agresivnost: Znotraj vrste znajo biti precej agresivni, zato naj bo v primeru več samcev akvarij nekoliko večji. Dominanten samec bo pred vsemi vrstami zavzeto branil svoj teritorij (gnezdo napravljeno iz peska).
Komentar: Za vrsto O. ventralis je značilno modro sivo telo z metalnim odsevom, vrh glave pa je črnkast. Ad Konings vrsto O. ventralis opiše kot svetlo modro z črnim trikotnim vzorcem na spodnjem delu telesa. Podobna vrsta O. sp. 'Whitecap' je po drugi strani zelo redko svetlo modra (če sploh kdaj) in nima trikotnega črnega vzorca. Namseto tega je O. sp. 'Whitecap' črnkasta in velikokrat z belim vzorcem na vrhu telesa, ali na vrhu glave.
Ime O. ventralis se je v preteklosti velikokrat uporabljalo za vrsto, ki pa to sploh ni, dokler ni leta 2014 P. Tawil izpostavil te zmešnjave okrog poimenovanja te vrste. In sicer je vrsta, ki je bila tako imenovana pravzaprav vrsta O. sp 'Paranasuta' in jo najdemo na vzhodni obali od lokacije Kigoma naprej proti severu. Pravo O. ventralis pa najdemo le za zahodni obali države DR Conga. Varianta iz lokacije Mboko Island je tista, na podlagi katere je bila tudi opisana ta vrsta. Najdemo pa to vrsto od lokacije Kalemie pa naprej do skrajnega severa jezera.

Ophthalmotilapia ventralis 'Kitango Rocks'
Fotografija: © by African Diving Ltd


Ophthalmotilapia ventralis 'Kitango Rocks'
Fotografija: © by Enea Parimbelli
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.