Julidochromis cf. regani 'Katabe Bay'.jpg Lepidiolamprologus attenuatus 'Katabe Bay'.jpg Lepidiolamprologus elongatus 'Katabe Bay'.jpg Neolamprologus brevis 'Katabe Bay'.jpg Neolamprologus brichardi 'Katabe Bay'.jpg
Previous pageNext pageLepidiolamprologus elongatus 'Katabe Bay'
Fotografija:

© by Stephane le Gall

Skupina/Rod: Lamprologini/Lepidiolamprologus
Biotop: Razširjen je po celotnem jezeru in ga najden povsod v bližini skalnega okolja, nemalokrat pa tudi v vmesnem okolju. Običajno naseljujejo plitvejše okolje na globini od 5 do 50m, lahko pa jih najdemo tudi precej globje, vse do 200 m.
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo do velikosti 20 cm. Samice so nekje za 20% manjše.
Razlika med spoloma: Razen razlike v velikosti (samci so precej večji) ni vidnih razlik med spoloma.
Priporočljiva velikost akvarija: 500 L (priporočljiv je akvarij dolžine vsaj 200 cm)
Ureditev akvarija: Na dnu akvarija naj bo droben pesek, s pomočjo kamnov pa zagotovimo v akvariju posamezna skrivališča.
V akvariju jih imejmo v paru. V skupinskem akvariju pa so glede na njegovo velikost in način prehranjevanja za družbo primerni predvsem ostali večji Tanganyika ostrižniki (npr. vrsta C. frontosa...)
Hrana: Mesojed. Glede na to, da je dolžina njegovega prebavnega trakta le 40% njegove dolžine spada med izrazite predatorje. V glavnem se prehranjuje z mladimi ribami, in sicer najpogosteje z raznimi vrstami iz rodu Cyprichromis in N. brichardi ter ostalimi podobnimi ostrižniki. Načeloma pa lahko poje vsako ribo, ki je manjša od polovice njegove dolžine. Odrasli se pogosto zadržujejo v večjih skupinah (50 primerkov in več) in ko tako plavajo skozi habitat so podobni lačnim volkovom in zapustijo za sabo pravo upostošenje, pojejo večino rib, ki se znajdejo na njihovi poti.
V akvariju jim ponudimo razno živo in zmrznjeno hrano (ribe, rakce in podobno).
Razmnoževanje: Zanimivo pri tejle vrsti in prav tako pri vrsti L. profundicola je, da se drsti nekaj dni pred polno luno. Najverjetneje zaradi tega, da lahko potem ponoči obrani jajčeca pred raznimi ponoči aktivnimi somi. Obe ti vrsti se razmnožujeta v plitvih vodah, jajčeca pa odložita kar na odprto mesto. Razmnoževanje v plitvih vodah in ob polni luni prav tako nakazuje, da je to posledica tega, da lahko čim bolj učinkovito obranijo jajčeca.
L. elongatus se razmnožuje v skalnem okolju ponavadi na globinah med 7 do 25 m. Jajčeca skoraj vedno odložijo na kako veliko vertikalno postavljeno skalo kar na odprto mesto in jih ne skrivajo, kot je to običaj pri manjših predstavnikih Lepidiolamprologusov. Tak način izvira iz njihove samozavesti glede zmožnosti branjenja jajčec na odprtem prostoru in ne čutijo potrebe po skrivanju jajčec.
Za razliko od vrste L. profundicola, jajčeca pri vrsti L. elongatus varujeta oba starša (nekje 3 do 4 mesece). Kar je posledica tega, da L. elongatusi živijo monogamno življenje, medtem ko ima samec vrste L. profundicola harem samic. Število jajčec pri vrsti L. elongatus je okoli 1000.
So pa jajčeca te vrste in še nekaterih drugih Lepidiolamprologusov, prava poslastica za "tatove jajčec" iz rodu Telmatochromis.
Agresivnost: Zelo agresiven ostrižnik tako znotraj svoje vrste, kakor tudi do drugih vrst, predvsem v času drstenja in pri varovanju mladic. Pri tem je pogostokrat samica celo agresivnejša od samca in zna pri varovanju mladic celo napadati samca.
Komentar: So zelo podobni vrsti L. profundicola in včasih ni enostavno ločiti med tema dvema vrsta, sploh če so podobnih velikosti. Odrasli primerki L. profundicola pa so drugače precej večji. Ponavadi je L. profundicola svetlejše bež obarvana in ima bolj izrazite pege po telesu.

Lepidiolamprologus elongatus 'Katabe Bay'
Fotografija: © by Stephane le Gall
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.