Julidochromis cf. marlieri 'Kantalamba'.jpg Lepidiolamprologus elongatus 'Kantalamba'.jpg Neolamprologus bifasciatus 'Kantalamba'.jpg Neolamprologus buescheri 'Kantalamba'.jpg Neolamprologus fasciatus 'Kantalamba'.jpg
Previous pageNext pageNeolamprologus bifasciatus 'Kantalamba'
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Lamprologini/Neolamprologus
Biotop: Naseljujejo globoka skalna in vmesna okolje jezera Tanganyika. Vedno jih najdemo le okrog raznih skal in jam (nikoli nad odprtim peščenim dnom) na globinah večjih od 30 m.
Običajna odrasla velikost: Zrastejo do velikosti 10 cm (samci), samice so ponavadi za 1 do 2 cm manjše.
Priporočljiva velikost akvarija: 200 L (za formiran par)
Ureditev akvarija: V akvaristiki je to precej redka vrsta. Divje primerke je nasploh težko ujeti, saj živi vedno na globinah večjih od 30 m in ko se počuti ogrožena, se hitro zavleče v temne jame. Nekaj primerkov z lokacije Kombe je uspelo dobiti dr. Marti Mierzeńska, kateri je to vrsto tudi uspelo razmnožiti in svoje iskušnje s to vrsto opiše v 19-ti številki revije Tanganika Magazyn. Njeni primerki so bili ujeti na globini 35 do 40 m.
Akvarij je potrebno urediti tako, da bo v njem čim več kamnov s katerimi formiramo razne jame. Na dnu akvarija naj bo pesek. Glede na to, da gre za ostrižnika večjih globin, je priporočljivo, da je svetloba v akvariju šibka. V akvariju imejmo samo en par, saj so znotraj vrste zelo agresivni in bo dominanten samec lahko hitro pobil ostale. V primeru, da je par formiran, je ta lahko v nekoliko manjšem akvariju (cca 200 L). V primeru skupinskega akvarija pa naj bo akvarij velikosti vsaj 300 L. V jezeru jih najdemo skupaj z vrstami kot so Neolamprologus savoryi, N. brichardi, N. buescheri, L. callipterus, N. caudopunctatus, Cyphotilapia frontosa, Xenotilapia papilio... Tako, da bi tudi v akvariju verjetno bili to primerni sostanovalci v primeru dovolj velikega akvarija. Dr. Marta Mierzeńska jih ima sicer v akvariju volumna 300 L, kjer ima samo tole vrsto in pravi, da jo je presenetila mirnost teh ostrižnikov. Sedaj pri njej plava odrasel par in mladice velikosti od 6 mm do 3 cm. Povdarja pa tudi ona znotrajvrstno agresijo, saj ji je dominanten samec hitro ubil podrejenega, ki je bil od začetka zraven v akvariju.
Hrana: Mesojed. Prehranjuje se z raznimi racki, ličinkami insektov in vsem ostalim, kar lahko najde v jezeru na taki globini. Njegovo telo pa mu omogoča, da pride do hrane tudi v zelo ozkih razpokah. V akvariju mu ponudimo razno živo in zmrznjeno hrano (krill, cyclops,...).
Razmnoževanje: Neolamprologus bifasciatus se razmnožuje znotraj temnih jam. Jajčeca odloži na steno znotraj teh jam. Število mladic pri tej vrsti je zelo malo (do 20).
Agresivnost: Predvsem znotraj vrste je to izredno agresivna vrsta, zato v akvariju ne imejmo več kot par teh ostrižnikov. O agresivnosti do drugih vrst ni podatka, a najverjetneje ni taka kot znotraj vrste in jih v primeru dovolj velikega akvarija lahko imamo tudi skupaj z drugimi vrstami.
Komentar: Oblika telesa in okolje katero naseljuje spominja nekoliko na vrsto Neolamprologus ventralis, medtem ko je sama obarvanost precej podobna vrsti N. buescheri. Razširjena je najverjetneje okrog celega jezera, saj so tole vrsto podobno kot vrsto N. ventralis odkrili na kar nekaj lokacijah okrog jezera.Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.