Neolamprologus sp. 'princess kekese' Kalugunga.jpg Ophthalmotilapia sp. 'whitecap' Kalugunga.jpg Paracyprichromis brieni 'Kalugunga'.jpg Petrochromis sp. 'texas isonga' Kalugunga.jpg Spathodus cf. erythrodon 'Kalugunga'.jpg
Previous pageNext pageParacyprichromis brieni 'Kalugunga'
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Cyprichromini/Paracyprichromis
Biotop: Globoko skalno okolje. Tako kot P. nigripinnis živijo v bližini skal ampak ponavadi branijo teritorij zunaj skale (medtem, ko P. nigripinnis pogosto v jamah). Tole vrsto lahko najdemo v plitvejših vodah na globini samo nekaj metrov, pa vse do globin 30 ali 40 m. Na istem območju najdemo ponavadi tudi vrsto P. nigripinnis. Neteritorialni samci se prehranjujejo v odprtih vodah a vedno v bližini skal.
Običajna odrasla velikost: Zrastejo do velikosti največ 10 cm.
Priporočljiva velikost akvarija: 250 L
Ureditev akvarija: V akvariju naj jih bo najmanj 10, saj se tudi v naravi nahajajo v velikih jatah. V akvariju zagotovimo dovolj plavalnega prostora in nekaj večjih kamnov (postavljenih vertikalno), ki jim predstavljajo zatočišče in prostor za razmnoževanje. Akvarij naj bo precej šibko osvetljen. Ne smemo jih naseliti skupaj z agresivnejšimi vrstami. Idealni sostanovalci so npr. Xenotilapie.
Hrana: Mesojed. V naravi se prehranjuje z zooplanktonom in manjšimi rakci.
Razmnoževanje: Ustonoša. Samec vzdržuje teritorij nasproti vertikalno postavljene stene. Drst poteka tako, da sta samec in samica obrnjena z glavno navzdol nasproti skale. Samica tako spušča ikre (vedno le eno na enkrat), samec, ki je pozicioniran ob njej, pa takoj zatem zelo hitro izpusti spermo pred padajočo ikro, ki se tako oplodi še preden samica ikre pobere v usta. Vse to se odvija z neverjetno hitrostjo. Ikre so precej velike in jih je največ do 25, ponavadi pa med 8 in 15. Samica jih nosi 3 tedne, potem pa jih spusti iz ust in takoj zapusti, mladice pa se pridružijo jatam približno isto velikih mladic.
Agresivnost: Razmeroma miren ostrižnik, ki ga ne smemo imeti skupaj z agresivnejšimi vrstami.
Komentar: V jezeru živijo velikokrat skupaj s sorodnimi Paracyprichromis nigripinnis, od katerih pa se po obliki razlikujejo v tem, da imajo manjše oči in bolj elegantno (iztegnjeno) telo.
Naseljujejo podobno kot P. nigripinnis območje okrog celotnega jezera Tanganyika, a so pri tej vrsti za razliko od P. nigripinnis med posameznimi populacijami kar opazne razlike. Nekatere od njih zato nekateri celo obravnajo kot svoje vrste (npr. tisto iz lokacije Kitumba, ki je poznana pod imenom Paracyprichromis velifer).
Prvotno sta bili P. nigripinnis in P. brieni razvrščeni v rod Cyprichromis, kasneje leta 1986 (Poll) pa uvrščeni v svoj rod Paracyprichromis. Da gre za dve različni vrsti je pokazala tudi mtDNA analiza leta 2005 (Bradstätter), katere rezultati so bili, da sta sicer P. nigripinnis in P. brieni testno povezani, nista pa povezani z nobeno izmed vrst cyprichromis.
Ena izmed večjih razlik je tudi pri razmnoževanju. In sicer so jajčeca pri vrstah Cyprichromis oplojena v ustah samice, pri obeh vrstah Paracyprichromis pa izven ust.Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.