Callochromis sp. 'pleurospilus tanzania' Kalila.jpg Cyathopharynx sp. 'neon streak' Kalila.jpg exGnathochromis pfefferi 'Kalila'.jpg
Next pageCallochromis sp. 'pleurospilus tanzania' Kalila
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Ectodini/Callochromis
Biotop: Plitve vode bogate s sedimentom, pogosto v kakih zalivih in ob iztokih rek. Ponavadi jih najdemo v večjih skupinah, kakor je značilno tudi za ostali ostrižnike peščenega dna, do globine 3 m (globje redkeje).
Običajna odrasla velikost: Zrastejo do velikosti okrog 11 cm.
Razlika med spoloma: Samci so večji in lepše obarvani kot samice, ki ostanejo sivkaste celotno svoje življenje.
Priporočljiva velikost akvarija: 200 L
Ureditev akvarija: Callochromis sp. 'pleurospilus tanzania' kaže podoben temperament kot vrste C. macrops s to razliko, da so za malenkost manj agresivni in ostanejo manjši, tako da je tudi akvarij lahko malo manjši kot za C. macrops. Najboljše, da jih naselimo v skupini nekaj samcev in samic. Akvarij naj bo dolžine vsaj 1 m (večji je seveda zaželjen) in mora imeti dovolj skrivališč za samice. Poleg drobnega peska na dnu dajmo v akvarij kamne, ki jih postavimo tako, da izoblikujemo jame. Dodatno lahko damo v akvarij kake rastline, ki prav tako nudijo določeno zaščito samicam.
Hrana: Mesojed. V jezeru se v glavnem prehranjuje z insekti, rakci in ostalimi nevretenčarji. V akvariju jim ponudimo živo in zmrznjeno hrano (mysis, daphnia, cyclops,...)
Razmnoževanje: Ustonoša. Mladice nosi samo samica (materinska ustonoša). Samec iz peska zgradi gnezdo v obliki vulkana premera nekje 15 cm. Posamezni teritoriji (gnezda) samcev so oddaljeni med sabo od 2 do 3 m. Na vrh tega gnezda nato samec poizkuša zvabiti samico. Če se samica odzove na vrhu tega gnezda odloži jajčeca in jih takoj pobere v usta. Samec nato s pomočjo lažne ikre "prevara" samico, da le ta poizkuša pobrati tudi to, ob tem pa iztočasno izpusti spermo in oplodi znotraj ust jajčeca, ki jih je že samica pobrala. Samica nosi jajčeca oz. mladice nekje 17 do 20 dni. Število mladic je ponavadi od 15 do 40.
Agresivnost: Je temperamenten ostrižnik ampak vseeno malenkost manj agresiven kot C. macrops.
Komentar: Ker v okolju kjer živijo ni nobenih skal, kamor bi se lahko skrili pred nevarnostjo, se zaščitijo na ta način, da se zakopljejo v pesek, kjer čakajo tudi do 10 minut, da je nevarnost mimo.
Tole vrsto je Ad Konings v preteklosti napačno poimenoval Callochromis stappersi. C. stappersi pa je v bistvu mlajši sinonim za vrsto C. pleurospilus. V zadnji izdaji knjige "Tanganyika Cichlids in their Natural Habitat 4 Edition" je Ad Konings napako popravil in tole vrsto poimenoval Callochromis sp. 'pleurospilus tanzania'.
Sta si pa obe vrsti precej podobni, le da ima C. sp. 'pleurospilus tanzania' bolj špičast gobec (razlika je tudi še v število zob). Vrsto Callochromis sp. 'pleurospilus tanzania' tako najdemo na peščenih obalah med 'Mahale Mountains' in 'Cape Mpimbwe' v Tanzaniji, izven tega območja okrog jezera pa najdemo vrsto Callochromis pleurospilus.Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.