Cyprichromis pavo 'Funda'.jpg Cyprichromis sp. 'leptosoma jumbo' Funda.jpg Cyprichromis zonatus 'Funda'.jpg Neolamprologus bifasciatus 'Funda'.jpg Paracyprichromis nigripinnis 'Funda'.jpg
Previous pageNext pageCyprichromis zonatus 'Funda'
Fotografija:

© by Evert van Ammelrooy

Skupina/Rod: Cyprichromini/Cyprichromis
Biotop: Odprte vode globokih skalnatih obal. Živi na globinah nad 20 m. Najdemo jih v velikih jatah skupaj s C. leptosoma, C. pavo in C. coloratus.
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo do največ 10 cm, samice so za kak cm ali dva manjše.
Priporočljiva velikost akvarija: 300 L
Ureditev akvarija: V akvariju je lahko nekaj kamnov a ne preveč, zagotoviti je namreč potrebno predvsem dovolj odprtega prostora za plavanje. Izbira peska za te ostrižnike ni bistvenega pomena, saj se ne prehranjujejo iz dna akvarija, pesek tudi nima pomena pri njihovi drsti.
Priporočljivo je imeti jato 10 ali več rib. V naravi živijo na večjih globinah (od 20 m naprej) in ne marajo premočne svetlobe zato naj bo tudi v akvariju svetloba bolj šibka.
Hrana: Mesojed. Njihova glavna prehrana v naravi je zooplankton in manjši neveretenčarji.
Razmnoževanje: Spada med ustonoše. Razmnoževanje pri tej vrsti je isto kot pri vrsti C. pavo. Torej tudi ta vrsta ne vzdržuje tri-dimenzionalnega teritorija v odprtih vodah, kakor ga večina ostalih vrst iz rodu Cyprichromis. Samec namreč vzdržuje teritorij nasproti vertikalne stene, kamor poiskuša privabiti samice iz bližnje okolice. Nasproti te skale se nato zgodi drst. Število jajčec je ponavadi med 6 do 15, ampak na koncu razvoja, ki traja 4 tedne, jih samica le redko izpusti več kot 8.
Agresivnost: Razmeroma miren ostrižnik, ki ga lahko imamo skupaj z raznimi ostrižniki peščenega dna.
Komentar: Ta vrsta je bila prej poznana tudi pod imenoma 'Zebra Leptosoma' oz. 'Wimple Leptosoma'. Samci te vrste so po telesu rumenkaste barve, po telesu pa imajo prečne proge (od tod ime 'Zebra Leptosoma'), ki pa niso vedno vidne. Za tole vrsto je tudi značilno, da samci niso polimorfni, kakor je večina ostali Cyprichromisov, torej so vsi samci znotraj iste populacije isto obarvani.
Do nedavnega je bilo mišljeno, da naseljujejo C. zonatus samo južni del obale in sicer od zahodnega dela zaliva Chituta in pa do lokacije Cape Kaku. So pa African Diving Ltd zatem odkrili dve populaciji, ki so ju oni poimenovali C. sp. 'Mpimbwe Zebra' in C. sp. 'Kipili Zebra', ki sta precej podobni C. zonatus in jih je Ad Konings tudi razvrstil v tole vrsto, African Diving Ltd pa so drugačnega mnenja in pravijo, da bi morali ti dve populaciji dokler niso narejene podrobne analize obravnavati kot samostojne vrste.
C. sp. 'Mpimbwe Zebra' je bil odkrita na lokaciji 'Frontosa Reef' (blizu Cape Mpimbwe) kjer so bile prisotne v velikem številu na globinah od 45 do 60 m. Malo nižje proti jugu jezera, na otoku 'Mvuna', ki je del arhipelaga Kipili (od tod tudi ime) pa so leto kasneje odkrili še vrsto, ki so jo poimenovali C. sp. 'Kipili Zebra'. Ti dve populaciji sta zelo podobni tistim C. zonatus iz juga, vseeno pa obstajajo manjše razlike v obarvanosti in številu prečnih prog, ki jih je pri teh novo odkritih populacijah vedno štiri in so vedno vidne, medtem ko je prog pri C. zonatus tri ali štiri in te včasih niso vidne.
Zaenkrat torej ostaja odprto vprašanje, če so te razlike zadostne, da ti dve populaciji smatramo kot svoji vrsti ali pa ima prav Ad Konings, ki je mnenja, da gre za samo varianti C. zonatus.

Cyprichromis zonatus 'Funda'
Fotografija: © by Evert van Ammelrooy
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.