Ophthalmotilapia ventralis 'Cape Kachese'.jpg Petrochromis polyodon 'Cape Kachese'.jpg Telmatochromis sp. 'temporalis shell' Cape Kachese.jpg Triglachromis otostigma 'Cape Kachese'.jpg Tropheus sp. 'red' Cape Kachese (Golden Kazumba) Kushangaza.jpg
Previous pageNext pageTelmatochromis sp. 'temporalis shell' Cape Kachese
Fotografija:

© by M. Kwolek-Mirek

Skupina/Rod: Lamprologini/Telmatochromis
Biotop: Plitva skalna obrežja.
Običajna odrasla velikost: Zrastejo do velikosti okrog 10 cm. Samice so nekje za 20% manjše. Poznamo pa tudi pritlikavo varianto te vrste, ki živi v polžjih hišicah in zraste okrog 6 cm.
Priporočljiva velikost akvarija: 100 L (za par)
Ureditev akvarija: V akvariju namestimo kar nekaj kamnov, s katerimi ustvarimo posamezne jame, na dnu naj bo droben pesek, na pesku pa nekaj polžjih hišic.
Hrana: Vsejed. Prehranjuje se z zooplanktonom, le odrasli primerki pa tudi z algami in ostalimi mikroorganizmi, ki živijo v aufwuchsu.
Razmnoževanje: Za razmnoževanje uporabljajo jame ali pa polžje hišice. Samica odloži na izbrano mesto (jamo ali v polžjo hišico) jajčeca, ki jih nato oplodi samec. Jajčec je ponavadi okoli 100 do 200. Za mladice skrbita oba starša.
Agresivnost: Je zelo agresiven ostrižnik. Sicer malenkost manj kot T. dhoti, ampak v času drstenja in pri varovanju mladic pa je ravno tako agresiven do vseh vrst v akvariju.
Komentar: Tale vrsta primarno živi v skalnem okolju, poznamo pa tudi pritlikavo varianto te vrste, ki naseljuje okolje s polžjimi hišicami. To drugo vrsto poznamo tudi pod imenom T. sp. 'Temporalis Shell' in je le ena izmed geografskih variant vrste T. temporalis, ki se je na ta način prilagodila na življenje v okolju s polžjimi hišicami in jim to, da ne zrastejo tako veliki, kot njihova skalna varianta omogoča, da se lahko pred predatorji skrijejo v polžje hišice.

Telmatochromis sp. 'temporalis shell' Cape Kachese
Fotografija: © by M. Kwolek-Mirek


Telmatochromis sp. 'temporalis shell' Cape Kachese
Fotografija: © by M. Kwolek-Mirek
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.