Neolamprologus mustax 'Cape Kachese'.jpg Neolamprologus obscurus 'Cape Kachese'.jpg Neolamprologus sexfasciatus 'Cape Kachese'.jpg Neolamprologus tetracanthus 'Cape Kachese'.jpg Ophthalmotilapia nasuta 'Cape Kachese'.jpg
Previous pageNext pageNeolamprologus sexfasciatus 'Cape Kachese'
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Lamprologini/Neolamprologus
Biotop: Naseljujejo plitvo skalno in vmesno okolje. Za razliko od podobnih N. tretocephalus pa večinoma naseljuje območja, kjer je manj peska.
Običajna odrasla velikost: V jezeru zrastejo do velikosti 16 cm, v akvariju pa lahko še malenkost več.
Razlika med spoloma: Samci so opazno večji od samic, drugače pa se ne razlikujejo.
Priporočljiva velikost akvarija: 300 L (za par)
Ureditev akvarija: Peščeno dno z mnogo skrivališči, ki jih ustvarimo z razporeditvijo kamnov. V sredini akvarija naj bo vseeno dovolj prostora za plavanje. Živijo v parih in ker so znotraj vrste zelo agresivni, lahko imamo tudi v precej velikem akvariju le par teh ostrižnikov. Najboljše jih je imeti v samostojnem akvariju ali pa v večjem akvariju skupaj z ostalimi robustnejšimi ostrižniki podobne velikosti, ki naseljujejo druga področja akvarija. V času drstenja in pri varovanju mladic zavzame ta ostrižnik precej velik teritorii (zato je za skupinski akvarij priporočljiv precej večji akvarij) katerega agresivno brani pred drugimi ostrižniki. Izven periode parjenja pa niso preveč agresivni do drugih vrst v akvariju.
Hrana: Mesojed. Prehranjuje se z raznimi nevretenčarji, žuželkami, raki in mehkužci, občasno pa tudi z mladimi ribami. V akvariju jim ponudimo razno živo in zmrznjeno hrano.
Razmnoževanje: So monogamni ostrižniki. Par ostane skupaj vsaj tako dolgo dokler čuva mladice, pogosto pa lahko tudi po tem. Pri razmnoževanju v akvariju je zanimivo to, da je rumeno varianto tega ostrižnika razmeroma enostavno razmnožiti, medtem ko pa je to pri modri varianti iz juga jezera precej težje in so doslej znani le zelo redki primeri akvaristov, ki jim je to uspelo.
Pri tej vrsti ponavadi samica izkoplje jamo pod kakim kamnom, jajčeca pa nato odloži pod ta kamen, tako da le ta niso vidna od zunaj. Jajčec pri tej vrsti je precej (okrog 500). Mladice branita oba starša, s tem da samica v neposredni bližini, samec pa na meji teritorija. Mladice branita starša nekje 4 mesece, potem pa jih spodita iz svojega teritorija (takrat so velikosti nekje 3 cm).
Zelo zanimiva je obarvanost obeh spolov v času drstenja in sicer takrat črne vertikalne proge skoraj popolnoma izginejo in so v sredini telesa vidne le črne pike (to je lepo vidno tudi na sliki variante od Evert van Ammelrooy-a iz lokacije Kipili).
Agresivnost: Zelo agresiven ostrižnik znotraj vrste in tudi v precej velikem akvariju lahko imamo le par teh ostrižnikov.
Komentar: N. sexfasciatus je zelo podoben vrsti N. tretochepalus. Se pa na videz enostavno ločita ti vrsti po tem, da ima N. tretochepalus pet vertikalnih prog po telesu, N. sexfasciatus pa jih ima šest.
Vrsta N. sexfasciatus naseljuje južni del jezera in sicer jo najdemo na zahodni obali južno od Cape Tembwe, na vzhodni obali pa južno od lokacije Isonga. N. tretochepalus ima precej večjo distribucijo in jo poleg tega, da jo najdemo na celotnem severnem delu jezera (razen na vzhodu severno od lokacije Nyanza-Lac), najdemo tudi na precejšnjem območju južnega dela jezera, kjer naseljujeje območja skupaj z vrsto N. sexfasciatus. Skupaj najdemo ti vrsti tako na zahodu med reko Livua in Cape Tembwe, na vzhodu pa med Cape Mpimbwe in Isonga (glej mapo spodaj).
Poznamo nekaj geografskih variant te vrste. In sicer na jugu med lokacijama Moliro v Congu in lokacijo Kala v Tanzaniji najdemo modro obarvane primerke te vrste. Na zahodu severno od reke Livua ima ta vrsta rumeno obarvani zgornji del telesa in glavo. Na vzhodu severno od Fulwe Rocks pa so v celoti rumeni. Vse variante imajo seveda šest črnih vertikalnih prog po telesu.Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.