Neolamprologus brichardi 'Cape Kachese'.jpg Neolamprologus buescheri 'Cape Kachese'.jpg Neolamprologus fasciatus 'Cape Kachese'.jpg Neolamprologus mustax 'Cape Kachese'.jpg Neolamprologus obscurus 'Cape Kachese'.jpg
Previous pageNext pageNeolamprologus fasciatus 'Cape Kachese'<br><font color=gray>Altolamprologus fasciatus 'Cape Kachese'</font>
Fotografija:

© by Pam Chin

Skupina/Rod: Lamprologini/Neolamprologus
Biotop: Naseljuje skalnate obale na globinah od 2 do 15 m. Na istih območjih pogosto najdemo tudi A. compressiceps in A. calvus.
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo do 15 cm, medtem ko samice ostanejo precej manjše (do 9 cm).
Priporočljiva velikost akvarija: 200 L (za par)
Ureditev akvarija: Akvarij uredimo tako, da bo v njem čim več kamnov, ki jih namestimo tako, da ustvarimo jame in ozke prehode. Za namen razmnoževanja poustvarimo tudi take ozke vhode v jame, da bo lahko vstopila samo samica, samec pa ne. Dno akvarija prekrijmo z drobnim peskom. Za par teh ostrižnikov potrebujemo akvarij z vsaj 100 cm dolžine in volumna cca. 200 L. Za več primerkov N. fasciatus ali pa v kombinaciji z ostalimi Tanganyika ostrižniki pa potrebujemo večji akvarij.
Hrana: Mesojed. Prehranjuje se v glavnem z mladimi ostrižniki. Občasno pa mu teknejo tudi manjši nevretenčarji. Za razliko od A. compressiceps in A. calvus na plen preži z malo večje razdalje, se pa premika tudi hitreje kot omenjeni vrsti. Ponavadi napade z razdalje nekje enega metra, medtem ko A. calvus ponavadi ne napada z razdalj večjih od 10 cm. V akvariju mu ponudimo razno živo in zmrznjeno hrano (Krill, Mysis, Cyclops...)
Razmnoževanje: Izven sezone parjenja se samec večinoma zadržuje sam okrog skal in je ves čas na preži za plenom. Za čas parjenja pa s samico tvori le šibko povezan par. Jamo za drst izbere samica in sicer tako, ki je dovolj majhna, da lahko vstopi le ona, samec pa ne. Samec spusti spermo od zunaj skozi ozek vhod v jamo in tako oplodi jajčeca. Jajčeca znotraj jame čuva samica, samec pa nekaj časa straži pred jamo, vendar zapusti samico ponavadi še preden mladice splavajo (nekje po 10 dneh). Mladic je ponavadi okrog 200.
Agresivnost: Samci znotraj svoje vrste znajo biti precej agresivni, drugače pa je to do drugih vrst razmeroma miren ostrižnik. Teritorialni so le v času drstenja.
Zanimivost: Tole vrsto najdemo okrog celotnega jezera Tanganyika. Kljub taki razširjenosti te vrste, pa geografske variante te vrste niso poznane. Pogosto si deli habitat z vrstama A. calvus in A. compressiceps.
Glede razvrstitve tele vrste med Neolamprologuse oz. Altolamprologuse pa so še vedno deljena mnenja. Ad Konings uvršča tole vrsto med Altolamprologuse. Medtem ko dr. Buescher pravi, da je edino pravilno ime N. fasciatus. Ad Konings je mnenja, da med Altolamprologusi in N. fasciatus obstajajo določene morfološke podobnosti, česar pa DNK analize niso v popolnosti potrdile.
N. fasciatus se od A. calvus in A. compressiceps razlikuje predvsem po elegantnejšem in bolj iztegnjenem telesu. Bi pa naj bil N. fasciatus produkt hibridizacije v samem jezeru pred ogromno leti med enim izmed Altolamprologusov in enim izmed Lamprologusov (najverjetneje med samico L. callipterus in samcem A. compressiceps). To je še eden izmed razlogov, ki otežuje razvrstitev te vrste in Ad Konings pravi, da če je tako, potem razvrstitev med Neolamprologuse ni nič boljša kot med Altolamprologuse. Na naši strani pa ostajamo pri trenutno veljavni po CAS, to je Neolamprologus fasciatus.

Neolamprologus fasciatus 'Cape Kachese'
Fotografija: © by Pam Chin
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.