Tropheus sp. 'lukuga' Bilila (Kavala) Island.jpg Xenotilapia flavipinnis 'Kavala Island'.jpg Xenotilapia ochrogenys 'Kavala Island'.jpg
Previous pageXenotilapia ochrogenys 'Bilila (Kavala) Island'
Fotografija:

© by Evgeniy Nesterov

Skupina/Rod: Ectodini/Xenotilapia
Biotop: Živi v peščenem okolju do maksimalne globine 50 m, a jo le redko najdemo globje od 20 m. V jezeru svoje zatočišče velikokrat poišče tudi med rastlinami (Potamogeton).
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo do največ 12 cm. Samice so malenkost manjše. V enem letu zrastejo na velikost 7 do 8 cm in postanejo spolno zrele.
Razlika med spoloma: Kakor je značilno za poligamne vrste je tudi pri tejle vrsti opazna razlika med samcem in samico. Spolno aktivni samci so večji in intenzivnejših barv, medtem ko so samice sivkasto obarvane.
Priporočljiva velikost akvarija: 300 L
Ureditev akvarija: Podobno kot ostale Xenotilapije zna biti tudi tale vrsta v akvariju hitro pod stresom, kar moramo imeti v mislih pri ureditvi akvarija. Dno akvarija naj ima čimveč odprtega prostora na katerem je le fin pesek, kamni za tole vrsto niso potrebni. Sostanovalce v akvariju moramo izbrati previdno, vsekakor pa to ne smejo biti teritorialne in agresivne vrste in vrste, ki prav tako živijo na dnu akvarija (pesku).
Najbolje jih je imeti v skupini, ki šteje vsaj 8 primerkov. V taki skupini naj je tako nekaj samcov, kot samic. Mlade ribe lahko vzgojimo v manjšem akvariju a odrasle skupine rib nikoli ne imejmo v akvariju, ki je manjše dolžine od 130 cm.
Hranimo jih z razno zmrznjeno hrano (artemija, cyclops, ličinkami komarjev...) in visoko kvalitetno ostalo hrano.
Hrana: Mesojed. Analize prebavil so pokazale, da se v glavnem hrani z ličinkami tržač, črvički in majhnimi rakci. Hrani se značilno za Xenotilapije s precejanjem peska. Hranjenje poteka ponavadi v skupinah, ki lahko štejejo do 30 rib.
Razmnoževanje: Ustonoša. Mladice nosi samo samica, torej gre za materinsko ustonošo. Samec s pomočjo peska zgradi gnezdo, kamor poizkuša privabiti samice. Samica nosi jajčeca oz. mladice nekje 3 tedne, preden jih izpusti. Največje število mladic je okrog 40. Drst poteka skozi celo leto, čeprav je intenzivnejša v deževni dobi (od decembra do maja meseca).
Agresivnost: Miren ostrižnik. Le samci znotraj vrste znajo biti občasno rahlo agresivni. Priporočljivo jih je naseliti v večjih skupinah.
Komentar: Za Xenotilapia ochrogenys se je sprva mislilo, da je razširjena po celotnem jezeru a se je kasneje ugotovilo, da naseljuje le severni del jezera. Južni del pa naseljuje zelo podobna vrsta Xenotilapia singularis.
X. ochrogenys je morfološko zelo podobna vrsti X. singularis. Samci teh dveh vrst se očitno razlikujejo predvsem po tem, da imajo pri vrsti X. singularis samci po telesu 3 do 5 črnih pik, samci vrste X. ochrogenys pa teh pik nimajo.
X. ochrogenys naseljuje severni dve tretjini jezera. In sicer jo najdemo na Tanzanijski obali do lokacije Kalya (na tej lokaciji sta prisotni obe vrsti). Na obali Conga pa jo najdemo do lokacije Kalubamba. X. singularis pa naseljuje južni del jezera in sicer jo najdemo na Tanzanijski obali južneje od mesta Kalya, na obali Conga pa južno od mesta M'toto. Obe vrsti najdemo torej skupaj na lokaciji Kalya v Tanzaniji in pa na območju med lokacijama Moba in Kalubamba ob obali Conga.

Xenotilapia ochrogenys 'Bilila (Kavala) Island'
Fotografija: © by Jocke Sternborn


Xenotilapia ochrogenys 'Bilila (Kavala) Island'
Fotografija: © by Evgeniy Nesterov
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.