Neolamprologus leleupi 'Bilila (Kavala) Island'.jpg Neolamprologus longicaudatus 'Kavala Island'.jpg Ophthalmotilapia nasuta 'Bilila (Kavala) Island'.jpg Paracyprichromis brieni 'Bilila Island'.jpg Tanganicodus sp. 'kavalla' Bilila (Kavala) Island.jpg
Previous pageNext pageOphthalmotilapia cf. nasuta 'Bilila (Kavala) Island'
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Ectodini/Ophthalmotilapia
Biotop: Naseljuje vmesno okolje jezera Tanganyka med peskom in skalami. Najpogostejša je ta vrsta na globinah med 3 in 10 metri.
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo do velikosti okrog 20 cm, samice so nekaj cm manjše.
Razlika med spoloma: Lepo obarvani so samo samci. Samci imajo tudi precej daljše plavuti (predvsem trebušne).
Priporočljiva velikost akvarija: 500 L oz. vsaj 150 cm dolžine
Ureditev akvarija: O. nasuta je vrsta, ki za razliko od ostalih vrst iz rodu Ophthalmotilapia naseljuje vmesno okolje jezera Tanganyika. Je manj agresivna od ostalih vrst, a zaradi večje velikosti rabi prav tako velik oz. še večji akvarij. Na dnu akvarija naj bo droben pesek iz katerega ta vrsta zgradi gnezdo v obliki vulkana. Poleg precej velikega peščenega območja pa dodajmo v akvarij tudi nekaj kamnov. Priporočljiv je tudi kak večji kamen z ravno površino, saj v naravi ponavadi na takem, samec zgradi svojo gnezdo za drst.
Najboljše jih je naseliti v skupini, v kateri pa naj bo več samic kot samcev.
Hrana: Vsejed. Prehranjuje se z vsem kar najde v vodnem stolpcu. V glavnem je to plankton in razni mikroorganizmi.
Razmnoževanje: Ustonoša. O. nasuta ima lažno ikro na koncu trebušne plavuti in se tudi razmnožeju na podoben način kot ostale Ophthalmotilapie. Samec ponavadi za svoje gnezdo, ki ga zgradi v obliki vulkana iz peska, izbere velike skale z veliko zgornjo površino, kjer zgradi to gnezdo. Gnezdo je večje kot pri ostalih vrstah iz rodu Ophthalmotilapia in je premera nekje med 25 in 30 cm ter višine cca 10 cm. V svoje gnezdo nato zvabi samico in v središču tega se nato odvije drst. Število jajčec je ponavadi okrog 20, samica pa jih nosi nekje tri tedne. Po drsti je zaradi agresivnosti samca samico dobro odstraniti.
Agresivnost: O. nasuta je vrsta, ki je manj agresivna vrsta od ostalih vrst iz rodu Ophthalmotilapia.
Komentar: Vrsta O. nasuta je dobila ime po značilnem nosu. Vrsto najdemo okrog celotnega jezera Tanganyika razen na območju med lokacija Kigoma in Nyanza-Lac, kjer jo zamenja podobna vrsta O. sp 'Paranasuta'. O. nasuta in O. sp 'Paranasuta' v naravnem habitatu nikoli nista bili najdeni skupaj. O. sp. 'Paranasuta' v primerjavi z vrsto O. nasuta nima tako karakterističnega nosu. Po ad Koningsu (2015) pa je glavna razlika v tem, da imajo samice vrste O. nasuta temne vertikalne proge na boku, medtem ko samice vrste O. sp. 'Paranasuta' teh prog nimajo.
Vrsta je bila opisana na podlagi primerkov iz severa jezera (lokacija Uvira). Okrog jezera pa najdemo kar nekaj variant te vrste. Ena izmed najbolj znanih je tako imenovana Tiger Nasuta, ki jo najdemo med lokacijama Kalemie (DR Congo) in Chimba (Zambija). Preostale variante in razlike med njimi pa so lepo prikazane na spodnji mapi.

Ophthalmotilapia nasuta 'Bilila (Kavala) Island'
Fotografija: © by Januszkiewic Sebastian


Ophthalmotilapia nasuta 'Bilila (Kavala) Island'
Fotografija: © by Januszkiewic Sebastian
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.