Cyphotilapia frontosa 'Bilila Island'.jpg Cyprichromis microlepidotus 'Kavala Island'.jpg Cyprichromis sp. 'kibishi' Kavala Island.jpg Ectodus sp. 'north' Bilila (Kavala) Island.jpg Eretmodus cyanostictus 'Bilila (Kavala) Island'.jpg
Previous pageNext pageCyprichromis sp. 'kibishi' Bilila (Kavala) Island
Fotografija:

© by Patrick Tawil

Skupina/Rod: Cyprichromini/Cyprichromis
Biotop: Naseljuje odprte vode a vedno blizu skal. V nasprotju z C. zonatus iz južnega dela jezera, ki naseljuje bolj globoke vode, pa naseljuje C. sp. 'kibishi' zgornjih 10 m skalnega habitata, kjer jo najdemo skupaj z C. microlepidotus.
Običajna odrasla velikost: Samci te vrste zrastejo do velikosti 12 cm. Samice pa so le za malenkost manjše.
Priporočljiva velikost akvarija: 350 L
Ureditev akvarija: Priporočljiv je akvarij velikosti vsaj 350 l ali več, v katerega naselimo vsaj 3 do 4 samce in še vsaj 1x toliko samic. Če bomo naselili le enega samca se ta najverjetneje ne bo tako lepo obarval, v primeru dveh samcev, pa bi do morebitnih bojev prihajalo le med tema dvema, zato je boljše, da je samcev več, da se agresija malo porazdeli in v takem primeru se bodo tudi vsi samci lepo obarvali.
Malenost manj agresivna kot prava C. leptosoma, zato jih lahko naselimo skupaj s skoraj vsemi ostrižniki peščenega dna.
Akvarij uredimo tako, da bo v njem nekaj kamnov, ki zagotavljajo zaščito, a teh vseeno naj ne bo preveč, saj je potrebno zagotoviti tudi dovolj odprtega prostora za plavanje. Izbira peska za te ostrižnike ni bistvenega pomena, saj se ne prehranjujejo iz dna akvarija, pesek tudi nima pomena pri njihovi drsti.
Spada med občutljivejše vrste v rodu Cyprichromis (podobno kot C. zonatus), zato moramo poskrbeti za čisto in kvalitetno vodo.
Hrana: Mesojed. Njihova glavna prehrana v naravi je zooplankton. Občasno pa jim teknejo tudi manjši nevretenčarji (predvsem, če zooplanktona ni na voljo).
Razmnoževanje: Razmnoževanje pri tej vrsti je drugačno kot pri večini ostalih vrst v rodu Cyprichromis. Podobno je namreč tistemu pri vrstah C. pavo in C. zonatus. In sicer tudi ta vrsta ne vzdržuje tri-dimenzionalnega prostora v odprtih vodah, kot je značilno za večino ostalih vrst, ampak samec brani teritorij nasproti skale. Samica nosi mladice nekje 3 tedne, nakar jih izpusti.
Agresivnost: Po agresivnosti je nekje vmes med vrstama C. leptosoma oz. C. sp. 'briliant jumbo' (od katerih je malenkost manj agresivna) in pa vrsto C. zonatus (od katerih pa je malenkost agresivnejša).
Komentar: Lahko bi rekli, da je to neka vmesna varianta med C. zonatus in C. leptosoma. Vrsti C. zonatus je podobna po obliki telesa in vertikalnih progah, se pa razlikuje od nje po obarvanosti zgornjega dela glave, ki je bleščeče moder, podobno kot pri C. leptosomah.
Prvotno je bilo sicer mišljeno, da je to varianta vrste C. sp. 'leptosoma jumbo' z zahodne obale, ampak zaradi že opisanih razlik se sedaj smatra kot samostojna vrsta. Naseljuje majhno območje okrog otoka Kavala v državi Congo.
V nasprotju z večino vrst roda Cyprichromis (razen C. zonatus), C. sp. 'kibishi' ne izkazujejo polimorfizna znotraj iste populacije (torej so vsi samci isto obarvani).

Cyprichromis sp. 'kibishi' Kavala Island
Fotografija: © by Patrick Tawil


Cyprichromis sp. 'kibishi' Kavala Island
Fotografija: © by Patrick Tawil


Cyprichromis sp. 'kibishi' Kavala Island
Fotografija: © by Patrick Tawil


Cyprichromis sp. 'kibishi' Kavala Island
Fotografija: © by Patrick Tawil


Cyprichromis sp. 'kibishi' Kavala Island
Fotografija: © by Karl W. Baumgarten


Cyprichromis sp. 'kibishi' Kavala Island
Fotografija: © by Karl W. Baumgarten
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.