Cyprichromis sp. 'leptosoma jumbo' Kalepa Island.jpg Cyprichromis sp. 'leptosoma jumbo' Kamakonde.jpg Cyprichromis sp. 'leptosoma jumbo' Kantalamba.jpg Cyprichromis sp. 'leptosoma jumbo' Kapampa.jpg Cyprichromis sp. 'leptosoma jumbo' Karema.jpg
Previous pageNext pageCyprichromis sp. 'leptosoma jumbo' Kantalamba
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Cyprichromini/Cyprichromis
Biotop: Odprte vode globokih skalnatih obal. Najdemo jih v velikih jatah skupaj s C. pavo (ali C. microlepidotus), C. leptosoma, Paracyprichromis nigripinnis in P. brieni.
Običajna odrasla velikost: Dosežejo velikost do nekje 12 cm.
Priporočljiva velikost akvarija: 400 L
Ureditev akvarija: V akvariju naj bo nekaj kamnov a ne preveč. Zagotoviti, je namreč potrebno predvsem dovolj odprtega prostora za plavanje. Izbira peska za te ostrižnike ni bistvenega pomena, saj se ne prehranjujejo iz dna akvarija, pesek tudi nima pomena pri njihovi drsti.
Priporočljivo je imeti jato najmanj 12 rib. Ker zna biti v akvariju ta vrsta precej agresivna in teritorialna je ne naselimo skupaj s šibkejšimi predstavniki peščenega dna. Večina Xenotilapij tako ni primernih za sostanovalce, so pa primerni npr. kaki Callochromisi. Ne naselimo pa jih skupaj tudi z večjimi ribojedimi ostrižniki, kot so npr Cyphotilapije.
Akvarij mora imeti pokrov, saj rade skačejo iz akvarija.
Hrana: Mesojed. Njihova glavna prehrana v naravi je zooplankton, katerega love s svojimi malce nenavadnim usti, ki se raztegnejo. Treba je vedeti, da so Cyprichromisi izvrstni plavalci in samo tako raztegnejena usta, ki morda malce spominjajo na sesalec, pripomorejo, da ulove čimveč zooplanktona. To je zanimivo gledati tudi v akvariju. V akvariju sprejmejo praktično vsako hrano, a boljša je živa hrana (rakci, alge) zaradi lepše obarvanosti.
Razmnoževanje: Spada med ustonoše. Samec med drstjo vzdržuje tri-dimenzionalen teritorij v odprti vodi in vabi k drsti vse mimo plavajoče samice. Če se samica odzove na snubljenje, samec ukrivi telo in začne tresti trebušne plavuti. Ko samica hlasta za plavutmi, samec sprošča spermije v bližino njenih ust; samica izlega posamične ikre in jih takoj zatem vzame v svoja usta. Število mladic je ponavadi nekje do največ 20 (običajno pa nekje med 8 do 12). Samica nosi mladice nekje 4 tedne.
Agresivnost: V akvariju zna biti precej agresivna in teritorialna, zato je ne naselimo skupaj s šibkejšimi predstavniki peščenega dna.
Komentar: Razen manjšega območja v Zambiji med lokacijama Chituta in Kapembwa, kjer je ne najdemo, je njeno območje, ki ga naseljuje precej podobno vrsti C. pavo. Na vzhodni obali je sicer ne najdemo na območju gorovja Mahale (kjer pa C. pavo je prisotna), C. sp. 'leptosoma jumbo' namreč na vzhodu naseljuje le območja do lokacije Isonga. Poznano vsaj šest variant vrste C. sp. 'leptosoma jumbo' katerih samci so polimorfni (različno obarvani samci znotraj iste populacije). Te variante so:
* Kekese; Ta varianta naseljuje območja med lokacijama Isonga in Karema v Tanzaniji. Samci s črno hrbtno plavutjo nimajo zlato rumene glave, samci s svetlo modro hrbtno plavutvijo pa nimajo črne pege na tej plavuti.
* Malasa; Ta varianta naseljuje največje območje in jo najdemo vse od lokacije Karema do reke Kalambo. Samci s črno hrbno plavutjo imajo zlato rumeno glavo, samci s svetlo modro hrbtno plavutjo pa imajo črno pego na sprednji strani hrbtne plavuti.
* Kapembwa/Isanga; Samci te variante imajo črno hrbtno plavut in rumeno ali modro repno plavut. Vzdolž spodnjega dela hrbtne plavuti poteka tanka rumena linija, spodnji del glave pa je zlato rumen. Ta varianta naseljuje vzhodno obalo zaliva Chituta in pa območje med lokacijama Nzwema in Kapembwa.
* Chaitika/Moliro; Ta varianta naseljuje območje med lokacijama Capa Chaitika in Nkamba Bay, in pa območje med lokacijama Chimba in Moliro (in verjetno še vse naprej do lokacije Lunangwa, kjer pa jo nadomesti varianta Kapampa). Samci te variante imajo svetlo modro hrbtno plavut in rumeno ali modro repno plavut. Spodnji del glave je pri samcih z modro repno plavutjo zlato rumen, medtem ko je pri tistih z rumeno repno plavutjo sivo plavi.
* Cape Kachese; Ta varianta naseljuje območje okrog Cape Kachese. Samci imajo črno podrepno plavut in rumeno repno plavut, ali pa svetlo modro podrepno in repno plavut. Obe različici polimorfizma pa imata zlato rumen spodnji del glave. Ta varianta je bila prva, ki je bila izvožena za akvaristične namene.
* Kapampa; Samci te variante imajo rumeno modro hrbtno plavut in pa rumeno ali modro repno plavut. Spodnji del glave je oranžno rumen. Naseljejuje območje med lokacija Lunangwa in Moba.

Kje se nahajajo posamezne variante vrste C. sp. 'leptosoma jumbo' je lepo prikazano tudi na spodnjih mapah.

Cyprichromis sp. 'leptosoma jumbo' Kantalamba
Fotografija: © by Григорий Гатих


Cyprichromis sp. 'leptosoma jumbo' Kantalamba
Fotografija: © by Григорий Гатих


Cyprichromis sp. 'leptosoma jumbo' Kantalamba
Fotografija: © by Григорий Гатих


Cyprichromis sp. 'leptosoma jumbo' Kantalamba
Fotografija: © by Григорий Гатих


Cyprichromis sp. 'leptosoma jumbo' Kantalamba
Fotografija: © by Lechosław Łątka


Cyprichromis sp. 'leptosoma jumbo' Kantalamba
Fotografija: © by Lechosław Łątka


Cyprichromis sp. 'leptosoma jumbo' Kantalamba
Fotografija: © by Lechosław Łątka
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.