Altolamprologus compressiceps 'Talama'.jpg Neolamprologus leleupi 'Talama'.jpg Telmatochromis bifrenatus 'Talama'.jpg
Previous pageTelmatochromis bifrenatus 'Talama'
Fotografija:

© by Max Bjørneskov

Skupina/Rod: Lamprologini/Telmatochromis
Biotop: Skalnata obrežja, v plitvih do srednje globokih vodah.
Običajna odrasla velikost: 6 cm / 5 cm
Priporočljiva velikost akvarija: 80 L
Ureditev akvarija: V akvariju namestimo kar nekaj kamnov, s katerimi ustvarimo posamezne jame, na dnu naj bo droben pesek, na pesku pa nekaj polžjih hišic.
Hrana: Vsejed. Prehranjuje se z algami in ostalimi mikroorganizmi, ki živijo v aufwuchsu. Alge trga iz aufwuchsa z značilnim premikanjem telesa pri čemer telo dobi obliko črke "S".
Razmnoževanje: Za razmnoževanje uporabljajo jame oz. v kolikor so prisotne tudi polžje hišice. Samica odloži na izbrano mesto (jamo ali v polžjo hišico) jajčeca, ki jih nato oplodi samec. Jajčec je ponavadi okoli 50. Za mladice skrbita oba starša.
Agresivnost: Je miren ostrižnik, ki ga lahko imamo v razmeroma majhnem akvariju.
Komentar: V jezeru je tale vrsta prisotna predvsem v skalnem okolju, medtem ko je v okolju z večjim številom polžjih hišic zelo redka in so tam od Telmatochromisov prisotnejše predvsem vrste T. temporalis in T. vittatus oz. natančnejše pritlikave oblike teh dveh vrst.
Tale vrsta se je pogosto zamenjevala z T. brichardi, predvsem dokler ni bila slednja opisana. Se pa T. bifrenatus enostavno loči od T. brichardi po tem, da ima med spodnjo in zgornjo vzdolžno črto, še eno vmesno črto, ki pri T. brichardi ni prisotna.
Vrsto T. bifrenatus najdemo samo v severnem delu jezera in sicer med lokacijama Kalemie (Congo) in Sibwesa (Tanzanija).

Telmatochromis bifrenatus 'Nondwa Point'
Fotografija: © by Max Bjørneskov
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.