Variabilichromis moorii 'Molwe'.jpg Xenotilapia sp. 'papilio sunflower' Molwe.jpg Xenotilapia spilopterus 'Molwe'.jpg
Previous pageXenotilapia spilopterus 'Molwe'
Fotografija:

© by Benoit Jonas

Skupina/Rod: Ectodini/Xenotilapia
Biotop: Živi v plitvem vmesnem okolju, torej v območju med skalnim in peščenim okoljem.
Običajna odrasla velikost: Zraste do velikosti 10 cm.
Priporočljiva velikost akvarija: 200 L
Ureditev akvarija: Xenotilapia spilopterus je veliko bolj robustna in ne tako vezana na pesek kot večina preostalih vrst Xenotilapij, zato je primerna tudi za skupinski Tanganyika akvarij. Primerni sostanovalci so manjši Neolamprologusi, Cyprichromis, polžarke...
V akvariju naj bo nekaj kamnov, ampak tudi dovolj velika peščena območja in odprta območja za plavanje. Par lahko imamo že v akvariju dolžine 100 cm, če jih imamo skupaj z ostalimi vrstami pa naj bo dolžina akvarija vsaj 120 cm.
Hrana: Mesojed. V naravi se v glavnem prehranjuje z ličinkami insektov na način kot je značilen za Xenotilapije (precejanje peska). Včasih pa tvori tudi velike skupine nad peskom in se prehranjuje v prostih vodah z zooplanktonom. V akvavariju jim ponudimo razno zmrznjeno hrano (cyclopse, ličinke insektov, artemijo, rakce...) in kvalitetno kupljeno hrano.
Razmnoževanje: Ustonoša. Mladice nosita oba starša. Izven sezone parjenja živi v velikih skupinah, v času drstenja pa se par loči in zavzame majhen teritorij v skalnem okolju. Par ostane skupaj nekaj ciklov drstenja. Samica nosi jajčeca oz mladice 9 do 12 dni, preden jih preda samcu, ki jih nato nosi nadaljnih 6 do 10 dni, preden jih izpusti. Par varuje mladice po izpustitvi še nadalnjih nekaj tednov. Število mladic je ponavadi okoli 40.
Agresivnost: Miren ostrižnik. Le samci znotraj vrste znajo biti občasno rahlo agresivni.
Komentar: Xenotilapia spilopterus je najrobustnejša izmed vseh vrst Xenotilapij in je zaradi tega zelo priporočljiva za akvariste, ki šele začnejo z Xenotilapijami.

Xenotilapia spilopterus 'Molwe'
Fotografija: © by Benoit Jonas


Xenotilapia spilopterus 'Molwe'
Fotografija: © by Benoit Jonas
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.