Neolamprologus furcifer 'Molwe'.jpg Neolamprologus pulcher 'Molwe'.jpg Neolamprologus savoryi 'Molwe'.jpg Neolamprologus sp. 'cygnus' Molwe.jpg Neolamprologus tetracanthus 'Molwe'.jpg
Previous pageNext pageNeolamprologus savoryi 'Molwe'
Fotografija:

© by Benoit Jonas

Skupina/Rod: Lamprologini/Neolamprologus
Biotop: Naseljuje skalna okolja jezera Tanganyika in jih lahko najdemo praktično v vsakem skalnem okolju okrog jezera (razen na lokaciji Kombe, kjer je situacija rahlo nenavadna - glej opis vrste N. cf. pulcher). Naseljuje globine od 10 do 40 m, kar je nekoliko globje od tega, kjer najdemo večino ostalih Princes (večinoma med 5 in 25 m).
Običajna odrasla velikost: V jezeru zrastejo do velikosti okrog 7 cm. V akvariju lahko malenkost več, od 8 do 9 cm, samice ostanejo precej manjše (velikosti okrog 6 cm).
Razlika med spoloma: Samci in samice so na izgled zelo podobni, so pa samci večji.
Priporočljiva velikost akvarija: 100 L (za par)
Ureditev akvarija: Miren ostrižnik, katerega par oz. samca z dvema samica, lahko imamo že v akvariju velikosti cca 100 L. V primeru večjega akvarja, jih lahko imamo tudi v skupinskem akvariju, kjer bo ta ostrižnik branil razmeroma majhen teritorij.
V akvariju namestimo predvsem precej kamnov, ki jih postavimo tako, da oblikujemo čim več jam. Na dnu akvarija naj bo droben pesek. Svetloba pa naj bo bolj šibka.
Hrana: Mesojed. Večinoma se sicer hranijo z raznimi nevretenčarji (ličinkami insektov, majhnimi rakci - copepods), a so to od vseh Princes še najbolj vsejedi ostrižniki, ker zaužijejo tudi malenkost hrane ratlinskega izvora. V akvariju jim ponudimo razno živo in zmrznjeno hrano (Krill, Mysis, Cyclops...).
Razmnoževanje: Spadajo med drstilce na podlagi. Par je šibko povezan. V jezeru so to torej monogamni ostrižniki a lahko samec v akvariju postane tudi poligamen in se pari z več samicami. Vsak izmed para brani svojo jamo, samec pa obišče samico le ko se parita. Število mladic je podobno kot pri vrstah N. falcicula in N. sp. 'Cygnus' zelo malo, običajno manj kot 10. Mladice in manjši ostrižniki še kažejo proge po telesu, ki pa s starostjo izginejo.
Agresivnost: Razmeroma miren ostrižnik, ki pa bo agresivno branil svoj teritorij pred drugimi ostrižniki.
Komentar: Vrsta N. savoryi je verjetno najstarejša od vseh Princes. Po tej vrsti je skupina, kamor spadajo vse Princese, tudi dobila ime (N. savoryi complex). N. savory se od vseh ostalih Princes razlikuje po temnejši obarvanosti, kar jim predstavlja dobro kamuflažo v temnejših predelih, ki jih naseljuje ta ostrižnik. Od ostalih Princes se razlikuje tudi po krajšem telesu. Za mlajše ostrižnike pa so značilne vertikalne proge po telesu, ki pa s starostjo izginejo.
N. savory je vrsta, ki jo lahko najdemo okrog celotnega jezera in naseljuje skoraj vsako skalno okolje, a tolerira tudi globoka peščena dna, kjer so v bližini skale.
African Diving poročajo še o eni vrsti Princes (verjetno zelo mladi vrsti), ki so jo oni poimenovali N. sp. 'Savoryi Fulwe'. Tale vrsta se razlikuje od ostalih N. savory po nekoliko daljšem telesu in po tem, da nima značilnih vertikalnih prog po telesu. Več o tem si lahko preberete na njihovi FB strani:
1. del
2. del
3. del

Neolamprologus savoryi 'Molwe'
Fotografija: © by Benoit Jonas
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.