Paracyprichromis nigripinnis 'Kantalamba'.jpg Petrochromis ephippium 'Kantalamba'.jpg Petrochromis famula 'Kantalamba'.jpg Petrochromis macrognathus 'Kantalamba'.jpg Petrochromis polyodon 'Kantalamba'.jpg
Previous pageNext pagePetrochromis famula 'Kantalamba'
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Tropheini/Petrochromis
Biotop: Plitvo skalno okolje. Živi na globinah do 5 m.
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo do velikosti okrog 15 cm, samice so za približno 20% manjše. V akvariju lahko zrastejo tudi kak cm več.
Priporočljiva velikost akvarija: Ker gre za manjše in nekoliko manj agresivne Petrochromise, je za njih dovolj že akvarij velikosti nekje med 400 in 500L.
Ureditev akvarija: V akvariju naj bo čim več kamnov, ki jih namestimo tako, da ustvarimo posamezna ločena območja z večjimi skupinami kamnov. Med posameznimi gmotami kamnov, pa naj bo kljub temu precej prostora za plavanje. Na dno akvarija damo pesek.
Petrochromisi so izredno agresivni predvsem znotraj svoje vrste, za druge vrste pa se v glavnem ne zmenijo. Zaradi njihove velike znotraj vrstne agresije je zelo pomembno v kakem številu jih naselimo. Posamezne vrste naj bo vsaj 12 do 15, v skupini pa je lahko tudi več samcev. Tako agresija ne bo usmerjena samo proti samicam, ampak večinoma proti ostalim samcem. Manjše skupine enega samca in nekaj samic niso priporočljive, saj bo dominanten samec hitro izčrpal samice, ki zaradi tega poginejo.
Ustrezni sostanovalci so predvsem ostali Petrochromisi. Tropheusi kljub istemu načinu prehranjevanja za družbo Petrochromisom niso najprimernejši, saj so Petrochromisi znani po izjemnem apetitu in bi Tropheusi skupaj z Petrochromisi lahko zaužili preveč hrane, kar bi pri Tropheusih hitro povzročilo naihnjenost (bloat). Petrochromisi pa so kljub izredno dolgo prebavnemu traktu precej odpornejši na napihnjenost kot Tropheusi.
Glede na to, da je količina hrane, ki jo zaužijejo Petrochromisi precejšnja, je posledično tudi precej odpadkov, zaradi česar je zelo pomembno, da zagotovimo v akvariju s Petrochromisi zelo dobro filtracijo.
Hrana: Rastlinojed. Petrochromisi so znani po izjemnen apetitu. V naravi se hranijo v glavnem z algami, ki jih strgajo s kamnov. V akvariju pa jim zagotovimo predvsem hrano z veliko vsebnostjo spiruline (lističe, pelete,...).
Razmnoževanje: So tipične ustonoše. Samec zvabi samico na svoj teritorij, kjer samica začne odlagati jajčeca, ki jih takoj zatem pobira v usta. Ko ima v ustih vsa jajčeca, poizkuša pobrati še lažne ikre na podrepni plavuti samca, pri tem pa samec spusti spermo, ki jo samica sprejme v usta. Do oploditve torej pride znotraj ust samice. Mladic ni veliko, v naravi ponavadi le okoli 15, v akvariju pa ponavadi okoli 30. Nekje po 30 dneh samica izpusti mladice, ki so že precej velike in so sposobne same preživeti. Zanimivo je, da se samica ves čas, ko nosi mladice, normalno prehranjuje, kar pri večini ostalih ustonošah ni običajno.
Agresivnost: Petrochromisi so izjemno agresivni ostrižniki predvsem znotraj svoje vrste (samci in samice). Zato jih je priporočljivo naseliti v večjih skupinah, da se agresija porazdeli. Do drugih vrst v akvariju svoje agresije ne izkazujejo tako zelo, branijo pa samci svoje teritorije.
Komentar: Vrsta Petrochromis famula naseljuje skoraj vsak kamniti habitat in jo tako lahko najdemo okrog celotnega jezera Tanganyika. Naseljujejo plitve vode do globin 6 m. Spadajo med manjše Petrochromise, samci dosežejo velikost nekje do 15 cm. P. famula si deli habitat tudi z večjimi Petrochromisi, kot sta P. polyodon in P. ephippium, pri čemer si uspe zagotoviti teritorij večinoma v raznih jamah, ki so premajhne za večje vrste Petrochromisov, da bi lahko vstopili v te jame. Neteritorialni samci in samice pa se združujejo v velike skupine in tako uspejo v takih skupinah priti tudi na teritorije, ki jih branijo večji Petrochromisi. So malenkost manj agresivni od ostalih Petrochromisov in ker gre tudi za manjše Petrochromise, velikost je podobna velikosti Tropheusov, so v akvariju primerni za naselitev tudi skupaj z njimi. Na večini lokacij ima P. famula temno rjavo do vijolično rjavo obarvanost. Hrbtna, podrepna in trebušne plavuti, pa so različnih svetlih barv.Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.