Spathodus cf. erythrodon 'Kalugunga'.jpg Tanganicodus irsacae 'Kalugunga'.jpg Telmatochromis vittatus 'Kalugunga'.jpg Tropheus polli 'Kalugunga'.jpg Tropheus sp. 'kaiser' Kalugunga.jpg
Previous pageNext pageTelmatochromis vittatus 'Kalugunga'
Fotografija:

© by Mattia Matarrese

Skupina/Rod: Lamprologini/Telmatochromis
Biotop: Vmesno okolje.
Običajna odrasla velikost: Zrastejo do velikosti okrog 10 cm, samice so nekoliko manjše. Poznamo pa tudi varanto te vrste, ki živi v okolju s polžjimi hišicami in ki zraste precej manjša, do velikosti okrog 6 cm.
Priporočljiva velikost akvarija: 100 L
Ureditev akvarija: V akvariju namestimo kar nekaj kamnov, s katerimi ustvarimo posamezne jame, na dnu naj bo droben pesek, na pesku pa nekaj polžjih hišic.
Je primeren ostrižnik za skupinski akvarij, paziti pa moramo, da jih ne naselimo skupaj s prevelikimi in agresivnimi vrstami, saj je ta ostrižnik prešibek, da bi se jim uprl.
Hrana: Vsejed. Prehranjuje se z algami in ostalimi mikroorganizmi, ki živijo v aufwuchsu.
Razmnoževanje: Za razmnoževanje uporabljajo jame ali pa polžje hišice. Samica odloži na izbrano mesto (jamo ali v polžjo hišico) jajčeca, ki jih nato oplodi samec. Jajčec je ponavadi okoli 50. Za mladice skrbita oba starša.
Agresivnost: Znotraj vrste znajo biti agresivni, drugače pa je to razmeroma miren ostrižnik.
Posebnosti: Poznamo dve varianti Telmatochromis vittatusov, ki sta se različno prilagodili na okolje, kjer živita. Prva (večja) živi v okolici skal, druga (manjša) pa v okolju s polžjimi hišicami (Telmatochromis vittatus shell).
T. vittatus je zelo podoben vrsti T. brichardi in ju je velikokrat zelo težko ločiti. Tisto večjo je lažje in sicer po tem, da zraste precej večja od T. brichardi, tisto z okolja s polžjimi hišica pa zelo težko, saj sta zelo podobnih velikosti, videza in obnašanja.

Telmatochromis vittatus 'Kalugunga'
Fotografija: © by Mattia Matarrese
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.