0.jpg Benthochromis horii 'Kala Island'.jpg Boulengerochromis microlepis 'Kala Island'.jpg Eretmodus cyanostictus 'Kala Island'.jpg Tropheus moorii 'Kala Island'.jpg
Previous pageNext pageBoulengerochromis microlepis 'Kala Island'
Fotografija:

© by Benoit Jonas

Skupina/Rod: Tilapini/Boulengerochromis
Biotop: Najpogosteje se nahaja v globjem peščenem okolju. Le odrasli posamezniki se prihajajo drstit v plitvejše vode.
Običajna odrasla velikost: Samci zrastejo nekje okoli 70 cm in tehtajo okrog 3 kg. Samice so nekoliko manjše (velikosti nekje okrog 50 cm).
Priporočljiva velikost akvarija: 1500 L
Ureditev akvarija: Lahko ga imamo v manjših skupinah a potrebuje zelo velik akvarij (vsaj 1500 litrov). V akvariju se obnaša dokaj mirno in ne napada in je rib, katerih ne more pogoltniti.
Hrana: Mesojed. Odrasli ostrižniki so piscivori, torej se prehranjujejo z manjšimi ribami. Njihova malica bo postala vsaka riba, ki je dovolj velika, da jo lahko pogoltnejo. Mlajše ribe (do velikosti 20 cm) pa se prehranjujejo tudi z večjimi nevretenčarji.
Razmnoževanje: Drstijo se v plitvem vmesnem okolju. Samice so nekje za četrtino manjše od samcev. Drst se zgodi blizu skal. Jajčeca odloži na ravno skalo ali pa v krater izkopan v pesek. Število jajčec je izjemno veliko od 5000 do 12000. Po drsti mladice čuvata oba starša in kar je zanimivo pri tej vrsti je tole, da v času čuvanja mladic starša ne jesta in jih čuvata tako dolgo, da velikokrat od stradanja tudi umreta.
Agresivnost: Zelo agresivna znotraj vrste (samci), pa tudi do drugih vrst (predvsem pri varovanju mladic).
Komentar: Je največji Tanganyika ostrižnik in največji ostrižnik na svetu nasploh. Je tudi eden izmed najhitreje rastočih ostrižnikov saj v že v prvem letu doseže velikost okoli 20 cm, v drugem pa od 40 do 50 cm in takrat je že pripravljen na drst.Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.