Neolamprologus sp. 'pectoralis elongate' Kanoni
Fotografija:

© by Ad Konings

Skupina/Rod: Lamprologini/Neolamprologus
Biotop: Naseljujejo vmesno peščeno-skalno okolje, kjer pa se zadržujejo v bližini skal. Živi na večjih globinah (od 15 do 45 m).
Običajna odrasla velikost: Najverjetneje zrastejo nekje do 15 cm (točnih podatkov ni).
Priporočljiva velikost akvarija: 300 L (za skupinski akvarij)
Ureditev akvarija: Izkušnje iz akvaristike niso poznane. Zahteve pa so najverjetneje zelo podobne, kot pri podobnih vrstah N. pectoralis in N. nigriventris (glej opisa pri teh dveh vrstah).
Hrana: Mesojed. V glavnem se prehranjuje z raznimi nevretenčarji, rakci, ličinkami insektov in polži. Pri analizi prebavil pa so našli tudi ostanke rastlinske hrane.
Razmnoževanje: O razmnoževanju ni podatkov, vendar je najverjetneje zelo podobno, kot pri podobnih vrstah N. pectoralis in N. nigriventris (glej opisa pri teh dveh vrstah).
Agresivnost: Agresivno je najverjetneje zelo podobna, kot pri podobnih vrstah N. pectoralis in N. nigriventris (glej opisa pri teh dveh vrstah).
Komentar: Vrsta Neolamprologus sp. 'pectoralis elongate' je bila doslej najdena le na lokacijah Kanoni in Kapampa v državi Congo. Domneva se, da je to ali vmesna vrsta med vrstama N. pectoralis in N. nigriventris, ali pa naravni hibrid med tema dvema vrstama. Oblika telesa in glave namreč zelo spominja na vrsto N. nigriventris od katere se pa jasno loči po obarvanosti. S svojo temno obarvanostjo in velikimi prsnimi plavuti pa torej precej bolj spominja na vrsto N. pectoralis. Ad Konings (2015) v svoji knjigi tole vrsto smatra kot geografsko varianto vrste N. nigriventris.Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.