Neolamprologus sp. 'princess lyamembe'.jpg Neolamprologus sp. 'princess lyamembe' Lubugwe Bay.jpg Neolamprologus sp. 'princess lyamembe' Lufungu Bay.jpg Neolamprologus sp. 'princess lyamembe' Lumbye Bay.jpg
Previous pageNext pageNeolamprologus sp. 'princess lyamembe' Lubugwe Bay<br><font color=gray>Neolamprologus sp. 'falcicula mahale' Lubugwe Bay</font>
Fotografija:

© by Mattia Matarrese

Skupina/Rod: Lamprologini/Neolamprologus
Biotop: Naseljujejo skalno okolje kot ostale Princese, kjer se podobno kot vrsti N. brichardi in N. pulcher združujejo v velike skupine.
Običajna odrasla velikost: Podatka o tem nisem našel, verjetno pa zrastejo nekje podobno kot vrsta N. gracilis in po podatkih African Diving Ltd nekje 2 cm več kot N. sp. 'Princess Kekese'.
Razlika med spoloma: Samci in samice so na izgled zelo podobni, so pa samci malenkost večji.
Priporočljiva velikost akvarija: 150 L (v primeru, da je v akvariju samo kolonija te vrste)
Ureditev akvarija: Obnašanje v akvariju je zelo podobno kot pri vrstah N. brichardi in N. pulcher, so pa v primerjavi z omenjenimi vrstami manjši. Torej tudi ta vrsta zelo hitro ustvari kolonijo in naseli celotni akvarij. Zaradi tega lahko hitro zmanjka prostora za ostale ostrižnike oz. prihaja do agresije pri borbi za teritorije. Iz tega razloga jih je priporočljivo naseliti v samostojni akvarij. V kolikor jih imamo vseeno v skupinskem akvariju pa naj bo ta velikosti vsaj 300 L.
V akvariju naj bo čim več kamnov, ki so nameščeni tako, da ustvarimo čim več prehodov in jam. Zelo priporočljivo je, če so v ozadju akvarija kamni nameščeni čim višje.
Hrana: Mesojed. V glavnem se prehranjuje z manjšimi nevretenčarji (insekti, cyclopsi,...). V akvariju jim poleg kvalitetne komercialne hrane ponudimo razno živo in zmrznjeno hrano.
Razmnoževanje: Živijo v kolonijah, ki so podobno kot pri vrstah N. brichardi in N. pulcher precej velike. Število mladic je ponavadi pri tej vrsti okrog 30.
Agresivnost: Agresivnost je verjetno podobna kot pri vrsti N. gracilis.
Komentar: Vrsta N. sp. 'Princess Lyamembe' naseljuje območje severno od lokacije Sibwesa, pa najverjetneje vse do reke Lubulungu. Na tem istem območju najdemo od Princes še vrsto, ki je trenutno identificirana kot N. gracilis oz. vsaj N. aff. gracilis (ni namreč še potrjeno, če je to res čisto ista vrsta, kot N. gracilis iz zahodne obale Conga). N. sp. 'Princess Lyamembe' in N. aff. gracilis sta torej zelo podobno vrsti, tako morfološko kot po obarvanosti (African Diving ju imenujejo "syntopic and cryptic princess-like species pair"). Varianto iz lokacije Lumbye, ki se nahaja na tem območju (18 km južneje od Lyamembe) je Ad Konings (1998) uvrstil med vrsto N. falcicula, Verburg & Bills (2007) pa na podlagi slike Ad Koningsa med vrsto N. chitamwebwai. V svoji zadnji knjigi (2015) pa Ad Konings variante Princes (razen N. savoryi) iz tega območja, kot prenekatere druge, uvršča med vrsto N. pulcher. Ampak glede na to, da naj bi vrste N. falciula imele črni rob na hrbtni, podrepni in repni plavuti (ta ista karakteristika je večinoma najdena tudi pri vrstah N. chitamwebwai, N. walteri in N. sp. 'Cygnus'), populacija na lokaciji Lumbye pa ima svetlo moder rob, sta brata Karlsson iz African Diving prepričana, da gre za znanstveno še neopisano vrsto, ki sta jo onadva torej poimenovala N. sp. 'Princess Lyamembe'.
Na tem istem območju med lokacijama Sibwesa in reko Lubulungu poleg N. sp. 'Princess Lyamembe' in N. aff. gracilis najdemo od Princes samo še vrsto N. savoryi. Nekoliko južneje med lokacijama Isonga in Ikola pa najdemo samo vrsti N. savoryi in N. sp. 'Princess Kekese'. Na tem celotnem področju, torej od lokacije Ikola pa do reke Lubulungu ni vrst N. brichardi in N. pulcher.
Vrsta N. sp. 'Princess Lyamembe' se od vrste N. sp. 'Princess Kekese' razlikuje po tem, da je približno za dva centimetra večja, je sivo bež barve in ima bolj elegantno telo. N. sp. 'Princess Kekese' je nasprotno rumenkasto bež obarvana in je bolj elegantna. Za N. sp. 'Princess Kekese' je značilen tudi rumenkast rob na hrbtni plavuti. Pri obeh vrstah pa so na repni, podrepni in hrbni plavuti prisotne bele pike.
Brata Karlsson navajata tudi razliko v obarvanosti mladic in sicer so mladice vrste N. sp. 'Princess Kekese' precej bolj podobne tistim pri vrsti N. sp. 'Cygnus', torej svetlo oranžne, medtem ko so mladice pri vrsti N. sp. 'Princess Lyamembe' bolj sivkaste.
Več o teh dveh vrstah pa si lahko preberete na FB strani African Diving Ltd:
1. del
2. del
3. del

Neolamprologus sp. 'princess lyamembe' Lubugwe Bay
Fotografija: © by Mattia Matarrese


Neolamprologus sp. 'princess lyamembe' Lubugwe Bay
Fotografija: © by Mattia Matarrese
Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.